Yeni teknolojiler geliştikçe kolluk kuvvetleri de bu teknolojileri kullanmayı tercih ediyor. Öte yandan bu teknolojiler her zaman için istenilen şekilde çalışmıyor. Yüz tanıma teknolojisi de bu teknolojilerden biri ve sık sık suçluluları itirafa yönlendirmekte kullanılıyor. Öte yandan Detroit, Robert Williams’a bu teknolojiyi kullanarak haksız suçlamalarda bulunduğu için tazminat ödemek zorunda kaldı.
Detroit, Williams ile 300 bin dolar için anlaşma yaptı. Bu anlaşma ise yüz tanıma gibi teknolojilerin kullanımları konusunda çekinceleri arttırıyor. Hem mahremiyet hakları hem de teknolojik sistemlerin olası hataları konusunda tartışmalar bu olayın ortaya çıkmasının ardından yeniden hararetlendi.
Yüz tanıma teknolojisi, 2020 yılında Robert Williams’ı hatalı olarak bir suçtan sorumlu tuttu. Sonrasında ise Williams, ailesinin önünde tutuklandı ve 30 saat boyunca nezarethanede tutuldu. Cuma günü ise Williams ile Detroit Polis Departmanı arasındaki dava, anlaşmaya varılmasının üzerine kapandı. Anlaşmanın gereği olarak polis departmanı ayrıca bu özelliği nasıl kullandığına dair daha dikkatli olacak.
Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Williams, yeni yöntemlerle birlikte yüz tanıma teknolojisinin daha gelişmiş hâle geleceğini ve fotoğraf teknolojilerini ilerleteceğini ifade etti. Gelen bilgilere göre bundan sonra eyalet polisleri yüz tanıma ile tutuklama yapmayacaklar, sadece ipuçlarının peşine düşecekler.
Yorumlar (0)