Tebliğe göre bazı kart, şifre ve kodların, sanal ortamda veya fiziki olarak ithali ya da Türkiye’de satışının KDV’ye tabi olduğu belirtildi. Ayrıca tebliğ ile birlikte KDV’yi bildirme ve ödeme yükümlülüğünün kime ait olduğu da belirlendi.
Öncelikle, kodu ya da ürünü kullanacak olan kişi, yurt dışından alım gerçekleştiriyorsa bu durumu 2 No’lu KDV Beyannamesi ile bildirip ödemek zorunda olacak. Yani çalıştığınız şirkete yurt dışından bir muhasebe programı alındı, program için yıllık aboneliği aktive etmekte e-pin kullanılacaksa şirketiniz bunu bildirip KDV’yi ödemek zorunda.
KDV mükellefi olmayan gerçek kişilerin yurt dışındaki elektronik hizmet sunucularından alınan e-pin, kod vb. ürünlerde ise KDV ödemesi, 3 No’lu KDV Beyannamesi ile yurt dışındaki firma tarafından yapılmak durumunda. Türkiye içinde bir alım satım söz konusu ise KDV, 1 No’lu KDV Beyannamesi ile satıcı tarafından beyan edilir.
Cüzdan kodu ya da hediye kartı gibi ürünlerin satışında ise durum biraz daha farklı. Bu ürünlerin doğrudan bir karşılığı olmadığı, ürünler bir ödeme aracı olduğu için KDV uygulamasına dahil değiller. Bir oyun firmasının sitesinde satılan cüzdan kodları, sitede bir alım aracı olarak kullanılabildiği için bu kodların satışında KDV hesaplanmayacak ancak kodların belirli bir oyuna giriş hakkı sağlaması durumunda KDV hesaplanacak. Yani 100 dolarlık Activision Blizzard cüzdan kodu alıyorsanız KDV ödenmeyecek ancak doğrudan World of Warcraft için abonelik kodu alırsanız KDV de hesaplanacak.
Doğrudan belirli bir oyun için geçerli olan, oyuna erişim ya da abonelik hakkı tanıyan kodların alım satımında KDV’nin fiyatlara etki etmesini bekleyebiliriz ancak mağazalarda geçerli cüzdan kodlarında KDV uygulanmayacak. Yine de cüzdan kodlarıyla KDV’ye tabi bir işlem gerçekleştirilmesi, örneğin oyun aboneliği açılması durumunda KDV uygulanacak, sonuç olarak sistemin etrafından dolaşmak için cüzdan kodu almak pek de bir işe yaramayacak.
Ücretsiz oyunda KDV hesaplanmaz, hesaplansa bile 0’ın yüzde kaçını alırsak alalım zaten 0 olacaktır. Yani Epic Games, Ubisoft gibi markaların verdiği ücretsiz oyunlarda KDV ödemesi gerekmeyecek. Ancak 3. parti sitelerden oyunlar için satın aldığınız aktivasyon kodları, KDV’ye tabii olacak.
Tebliğ, 1 Mart 2024’te yürürlüğe girecek.
Yorumlar (0)