Nahrimed Haber

Dışkınızdan Altın Çıkarmanızın Mümkün Olduğunu Öğrenince Sifonu Çekmek İstemeyeceksiniz!

Bilim - 11 gün önce 0 Yorum
Bilim Dışkınızdan Altın Çıkarmanızın Mümkün Olduğunu Öğrenince Sifonu Çekmek İstemeyeceksiniz!
Dışkı, şüphesiz kokusuyla ve görüntüsüyle en rahatsız olduğumuz ve tiksindiğimiz şeylerin başında gelir. Ancak gözünüzün görmek istemeyeceği bu besin artıklarından değerli bazı şeyler olduğunu söylesek?

“Nasıl yani?” dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak okuduklarınız doğru. Bu bilgiler, sifonu çekmeden önce iki kez düşünmenizi gerektirebilir.

Sözü daha fazla uzatmadan böyle bir şeyin nasıl mümkün olabildiğine bakalım. 

Hem bizim hem de memelilerin dışkılarının neredeyse %50’si, gerçek bakterilerden oluşur.

dışkı

Bu bakteriler kolonda yaşar ve lif, protein ve karmaşık karbonhidrat gibi gıda bileşenlerini parçalar. Tuvalete her gittiğimizde kolonda bulunan bakterilerin yaklaşık 3’te 1’i dışarı atılır.  Kalan mikroplar ise hızla ürer.

Dışkının bir bölümünde de sindirilmemiş bitkiler bulunur. Düzenli olarak selüloz ve diğer bitkisel lifleri yiyen memeliler, genellikle özel bitki sindirici enzimler ve bakteriler içeren uzun sindirim kanallarına sahiptir.

Ayrıca bazı hayvanlar, bağırsaklarını sindirime bir kez daha sokabilmek için dışkılarını yerler. İnsanlar ise elbette bunların hiçbirini yapmazlar. Bu da lif ve selüloz da dahil olmak üzere yediğimiz bitki maddelerinin büyük bir kısmını sıklıkla dışkıladığımız anlamına gelir. 

Son olarak dışkıda, süt ve yumurta gibi yiyeceklerden gelen ekstra fosfatların yanı sıra bilerek yemediğimiz ağır metallar ve plastikler gibi sindirilemeyen şeyler de vardır.

Öte yandan dışkılarımızın biriktiği kanalizasyonlar, oldukça tiksindirici yerlerdir. 

kanalizasyon

Ancak kanalizasyondaki kötü mikropları güvenilir bir şekilde öldürebilirsek geriye kalanlar işimize yarayabilir. Örneğin birçok kanalizasyon arıtma tesisi hâlihazırda iyi bakterilerin gaz üretme gücünden yeni bir enerji kaynağı elde etme çabasında.

Ayrıca bazı şirketler de dışkıdaki proteini, mahsullerde kullanabilmek için gübreye dönüştürmekte. 

Peki tüm bu sindirilmemiş bitki maddeleri?

dışkı

Avustralya’daki bir üniversite, dışkıyı kil ile karıştırıp silindir hâle getirerek bunun iyi bir yapı taşı olduğunu buldu. Kenya’da ise bir kuruluş, arıtılmış kanalizasyona sinek larvalarını eklemekte.

En şaşırtıcı olanı ise Japonya’daki bir kanalizasyon arıtma tesisinin, dışkının içindeki ağır metalleri çıkarmayı başarması. Aslında tesislerdeki her bir ton dışkıya karşılık, yaklaşık 2 kilogram altın geri kazanıldı. 

Bunun sebebi ise muhtemelen yakınlardaki imalat işçilerinin farkında olmadan büyük miktarda metaller yutmuş olmasaydı. Özetle dışkı, içindeki tehlikeli maddelerden arındırıldığında çeşitli amaçlara hizmet etmesi için kullanılabilir. 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap