Bunun sebebi olarak da bu bölgenin atıl vaziyette olması ve oda içine yerleştirilecek yatak, dolap, koltuk vs. gibi eşyalara odanın diğer kısımlarında yer bırakılması olarak düşünebilirsiniz. Evet, kısmen mantıklı bir düşünce gibi duruyor ama nedeni bu değil.
Neden böyle bir uygulamanın var olduğunu bu yazımızda size tane tane açıklayacağız.
Çoğu insan da peteklerin ısıttığı havanın direkt bu soğuk hava ile karşılaşması yüzünden ısının bu alanda hapsolduğunu ve bu sebeple odanın diğer bölümlerinin ısınmasının daha geç gerçekleştiğini düşünüyor. Böyle bir fikirle bu duruma yaklaşıldığında pencere önüne yerleştirilen petekler anlamsız durabiliyor. Ama işleyiş burada düşünülen gibi olmuyor tabii ki.
Isınan hava yükselir, soğuyan hava alçalır. Çünkü ısınan havanın içindeki hava molekülleri seyrelir, genleşir ve hafifler. Yoğunluğu azalacağından zemindeki birim yüzeye uygulayacağı basınç azalır. Soğuyan hava içinse bu durum tam tersidir. Bunu en iyi açıklayan örnek ise sıcak hava balonlarıdır.
Petekten çıkan sıcak hava, tavana doğru yükselirken pencereden gelen soğuk havaya karşı direkt bir bariyer oluşturarak odayı izole ediyor. Bu bariyer sayesinde soğuk hava direkt peteğe doğru alçalırken bir yandan da yükselen sıcak havanın odaya daha hızlı itilmesine yardımcı oluyor.
Tavana yükselen sıcak hava, karşı duvara doğru hareketini yaparken bir yandan da soğuduğu için hava sirkülasyonu sebebiyle yeniden peteğe doğru itiliyor. Bu sürekli itki ve yaşanan sirkülasyon sayesinde de odanın her yeri daha hızlı ısınıyor.
Eğer petek, pencerenin karşısında bir duvara yerleştirilseydi odanın tam ortasına yakın bir noktada ısı bariyeri oluşacaktı. İtki az olduğundan ve sıcak hava bu bölgenin dışına çıkmakta zorlandığı için odanın pencere kısmı diğer kısımlara nazaran soğuk kalmaya devam edecekti. O yüzden peteklerin odanın en soğuk havasını bulunduran pencere önüne koyulmaları oldukça önemli.
Kaynak: Stack Exchange, Little-Knights, Siemens
Yorumlar (0)