Nahrimed Haber

Dünyanın Eriyik Çekirdeğinin Dönüş Hızının Yavaşladığı Ortaya Çıktı

Bilim - 12 gün önce 0 Yorum
Bilim Dünyanın Eriyik Çekirdeğinin Dönüş Hızının Yavaşladığı Ortaya Çıktı
Yapılan son sismik ölçümlere göre dünyanın eriyik durumdaki çekirdeğinin dönüş hızı azalmaya başladı.

Gezegenimizin yüzeyinin altında, yaklaşık 5000 kilometre derinlerde erimiş durumda bir çekirdek bulunuyor. Bu çekirdeğin nasıl döndüğü önemli bir bilimsel konu çünkü bu dönüş, gezegenimizin manyetik alanı üzerinde etkili oluyor. Bu çekirdek gezegenimizden daha hızlı dönüyor olsa da son on yılda çekirdek hızının yavaşladığı göze çarpıyor. 

Sismik çalışmalar ile varlığı gözlemlenen çekirdek, 2003-2008 döneminde hızlanmıştı. Yeni bir araştırma, 1991 ile 2023 yılları arasındaki aktiviteleri inceledi. Yavaşlamanın artması durumunda Dünya’nın manyetik alanında önemli değişikliklere neden olabilir. Öte yandan bu türden bir yavaşlamanın gerçekleşmesi için çekirdeğe büyük bir kuvvet uygulanması gerekiyor. 

Dünyanın çekirdeği durursa ne olur?

dünya çekirdeği

Peki dünyanın merkezinde yer alan bu çekirdek diyelim ki dondu ve dönüşü durdu. Bu durumda neler yaşanır? Öncelikle 1 gün 365 güne eşit hâle gelir. Üç ay gündüz ve üç ay gece yaşarız ve bu süreçte de yüzey sıcaklıkları arasındaki fark çok daha büyük olur. 

Bu durumda gezegenimizde yaşama devam edebilir miyiz? Pek olası gözükmüyor zira uzaydan gelen zararlı ışınlar ve parçacıklar da gezegenimizin manyetik alanı sayesinde savuşturuluyor. Manyetik alan olmaması durumunda pek de yaşanabilir bir gezegen elimizde kalmaz. Sonumuz bu durumda Mars gibi olur. Öte yandan çekirdek birden bire durursa bütün tektonik plakalar çarpışacağı için çok büyük ölçekli depremler zaten bildiğimiz yaşamın büyük oranda sonunu getirebilir. 

Araştırma Nature’da yayımlandı


Yorumlar (0)

Yorum Yap