Sağlıklı bir kahvaltı, meditasyon gibi şeyler genellikle sabah rutini denilince aklımıza gelen şeylerden bazıları.
Birçok başarılı insanın sabah rutinlerine bağlı kaldığını biliyoruz ancak bu alışkanlıklar herkes için aynı şekilde mi işliyor?
Beyin, belirsizlikten hoşlanmıyor ve yapılandırılmış bir başlangıç ona rahatlık veriyor. Sabahları, güne temiz bir sayfa açtığımız, gün içerisindeki olaylardan etkilenmediğimiz zamanlar oluyor. Eylemlerimizi de bu yüzden daha bilinçli şekilde seçebiliyoruz.
Ayrıca güne enerjik başlamak dopamin ve serotonin gibi "mutluluk hormonlarının" salgılanmasına da yardımcı oluyor. Bu hormonlar, motivasyonu ve odaklanmayı artırarak daha üretken olmamızı sağlıyor.
Ancak bilim insanları sabah rutinlerinin sadece erken kalkanlar için değil, bireyin kendi biyolojik ritmine uygun şekilde uygulanması gerektiğini söylüyor. Yani sabah 5’te kalkmadan da başarılı olabilirsiniz, yeter ki kendinize uygun bir rutin oluşturun!
Bir sabah rutini oluştururken, sizin için neyin en iyi olduğuna odaklanmak önemli. Herkesin sabah ritüelleri farklı olabilir ama bazı ortak alışkanlıklar başarıyı arttırmada etkili olabilir.
Erken kalkmak ve daha fazla zaman kazanmak yardımcı olabileceği gibi meditasyon yaparak hem farkındalık kazanabilir hem de stresini azaltarak zihninizi berraklaştırabilirsiniz.
Fiziğinizi ve zihninizi canlandırmak, güne daha enerjik başlamak için egzersiz yapacağınız gibi vücudunuz için gerekli enerji için kahvaltı da edebilirsiniz.
Tabii ki bunları bir zorunluluk gibi görmemek ve esnek olmak da gerekiyor. Eğer her sabah aynı tempoyu tutturamazsanız, kendinize haksızlık etmeyin!
Her ne kadar sabah rutinlerinin faydaları olsa da ve bilim insanları buna odaklansa da herkesin biyolojik saati ve yaşam tarzı farklı.
Kimi insanlar sabah erken saatlerde en verimli çalışırken, kimileri gece saatlerinde daha üretken olabiliyor. Bu yüzden de sabah rutinlerinin başarının tek anahtarı olduğunu söylemek yanlış olur.
Ancak size iyi gelen bir ritim bulmak, gününüzü daha organize ve verimli geçirmenize yardımcı olabilir. Yeter ki isteyin!
Yorumlar (0)