Bilgisayarınızın ekran kartı modeli, oyun performansı, grafik tasarım ya da video düzenleme gibi işlemlerde büyük fark yaratır ancak çoğu kullanıcı, mevcut sisteminde hangi ekran kartının olduğunu bilmez. Bu bilgiye sahip olmak, sadece sisteminizin gücünü öğrenmek bir yana yeni bir ekran kartı satın alma kararı verirken de oldukça işinize yarar.
Peki ekran kartı nasıl öğrenilir? Aslında oldukça basit birkaç yöntemle bu bilgiyi saniyeler içinde edinebilirsiniz. Windows’un yerleşik araçlarını kullanarak ya da ücretsiz üçüncü parti programlarla ekran kartınızı kolayca öğrenebilirsiniz.
Windows işletim sisteminde ekran kartınızı ve diğer aygıtlarınızı en hızlı öğrenme yöntemlerinden biri Aygıt Yöneticisi’ni kullanmaktır.
Bu yöntem, hem dâhili (entegre) hem de harici ekran kartlarını gösterir. Özellikle dizüstü bilgisayarlarda iki farklı kart görmeniz mümkündür.
Windows’un yerleşik bir aracı olan DxDiag, sistem bileşenlerini detaylı şekilde gösterir.
Daha detaylı teknik bilgi isteyen kullanıcılar, bazı ücretsiz yazılımları kullanabilirler.
Bu tarz yazılımlarla sistem bilgilerinizi öğrenebileceğiniz gibi özellikle ekran kartınızın sıcaklık değerlerini ya da sürüm detaylarını da görüntülemeniz mümkün.
Evet. Özellikle dizüstü bilgisayarlarda entegre ve harici olmak üzere iki ekran kartı bulunabilir.
Mac’te "Bu Mac Hakkında" seçeneğinden, Linux’ta ise lshw ya da lspci komutlarıyla ekran kartı bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Ekran kartı modelinizi öğrendikten sonra ekran kartınızın performansını karşılaştırma sitelerinde araştırarak hangi oyunları kaldırabileceğini görebilirsiniz.
Görüntü bağdaştırıcılarında iki farklı kart görünüyorsa biri dâhili (genelde Intel), diğeri harici (genelde NVIDIA veya AMD) ekran kartıdır.
Ekran kartı ile ilgili diğer içeriklerimiz:
Yorumlar (0)