Hıck, hıck, hıck… Ortada hiçbir şey yokken bir anda hatta çoğu zaman oldukça keyifli olduğunuz bir anda hıçkırık başlar ve dakikalar hatta saatler boyunca devam eder. Etrafınızda herkes hıçkırık nasıl geçer sorusunun yanıtı olarak bir dolu şey söyleyecektir. Her birini denerseniz ancak bu hıçkırık nasıl geçer bir türlü çözemeden bir bakmışsınız bitmiş ve olan hıçkıra hıçkıra kaybettiğiniz zamana olmuş.
Öncelikle belirtmek gerekiyor ki hıçkırık bir hastalık değil. Bazı hastalıklarda hıçkırık daha çok görülmekle beraber herhangi bir hastalığın belirtisi olarak kabul edilmiyor. Her yaştan insanı hıçkırık tutabiliyor ve bu nedenle en popüler soru hıçkırık nasıl geçer? Hıçkırık nasıl geçer sorusunun yanıtı olarak uygulayabileceğiniz yöntemleri ve bir daha yaşanmasın diye hıçkırığın nedenlerini anlattık.
Hıçkırık, diyaframda yaşanan kasılmalar ile birlikte her nefes alışımızda ortaya çıkan garip ses olayıdır. Diyafram kasıldığı sırada nefes alırken ses telleri kapanır ve ortaya genel olarak ‘hıck’ efekti ile anlatılan o ses çıkar. Diyafram kasılmalarının yani hıçkırığın oluşmasının pek çok farklı nedeni vardır.
Hıçkırık nedenleri genel olarak mideyi, mideden de diyaframı etkileyen olaylardan oluşuyor. Sağlıklı bir mide ve sağlıklı bir diyafram ile kolay kolay hıçkırmazsınız. Ancak yaşanan bazı duygusal olaylar midenizi, sıcaklık değişimi gibi dış etken kaynaklı olaylar da diyaframınızı etkileyebilir. Yani hıçkırık kaçınılmazdır. Neyse ki geçmesi için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var.
Yöntemlerin pek çoğunun garip göründüğünün farkındayız ancak hepsinin altında yatan bilimsel neden, boğaz sinirlerini ve kaslarını uyarmak ya da diyafram kasılmasının önüne geçmektir. Bu yöntemler, insanların yüzyıllar boyunca hıçkırıkla mücadele sırasında keşfettikleri yöntemlerdir.
Duygusal müzik kliplerinde gördüğümüz genç kızın küvette ağlarken dizlerine sarıldığı sahneyi hatırlıyorsunuzdur. İşte tam olarak bunu yapmanız gerekiyor. Dizlerinize sarılın ve bir süre sakin bir şekilde nefes alıp vererek öylece durun. Eğer bu hareket sizi daha da geriyorsa yapmayın.
Diliniz yalnızca ağzınızın içindeki küçük parçadan oluşmuyor. Boğaza hatta daha derine iniyor. Bu nedenle hıçkırık sırasında dilinizi tutup biraz çekmek, boğazınızdaki tüm sinirleri ve kasları uyaracaktır. Uyarılma sonucu ise hıçkırık geçecektir. Çekme işlemini birkaç defa yapabilirsiniz.
Hıçkırığın nedeni diyafram kasılması olduğu için amaç, bir şekilde o bölgeyi rahatlatmaktır. Diyafram hemen göğsünüzün altında, midenizin üstünde bulunan yumuşak bir alandır. Bu bölgeye fazla bastırmadan masaj yapmayı deneyin. Eğer hafif masaj işe yaramıyorsa anlık olarak elinizi bastırıp çekmeyi deneyin ama yine de çok bastırmayın.
Tam olarak neden işe yarar olduğu bilinmiyor ancak bir elinizle diğer elinizin avuç içine masaj yapmak, hıçkırığı geçirme konusunda oldukça etkili bir yöntem. Büyük ihtimalle avuç masajı sırasında tüm vücutla beraber diyafram da gevşediği için işe yarıyordur.
Boynunuzda bulunan kaslar ve sinirler gergin olduğu zaman vücudunuzun herhangi bir noktasında beklenmedik ağrılarla karşılaşabilirsiniz. Bunlara diyafram kasılması da dahil. Boynunuza yapacağınız hafif bir masaj tüm vücudunuz ile birlikte diyaframınızı da rahatlatacak ve hıçkırığın önüne geçecektir.
Pek hoş olmayan bir durum olsa da öğürme refleksini harekete geçirmek, hıçkırık nasıl geçer sorusunun yanıtı için uygulanacak en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Parmağınızla olmasa bile bir pamuk ya da bir peçete ile boğazınızı gıdıklayarak öğürme refleksinizi harekete geçirebilir ve boğaz kaslarınızı çalıştırabilirsiniz.
Kaşık kaşık şeker yemeyin elbette. Ancak hıçkırık sırasında ağzınıza bir kaşık bal, fıstık ezmesi ya da çikolata kreması koyarak yavaşça yemek hıçkırığı geçirecektir. Bir tutam toz şeker ya da bir damla sirke de benzer bir etki yapacaktır ancak bu noktada miktara dikkat etmeniz gerekiyor. Hıçkırık geçsin derken midenize zarar vermeyin.
Hıçkırığın temel nedeni diyafram kasılması olsa da pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi psikolojik nedenleri de vardır. Bu nedenle hıçkırığınıza odaklanmak yerine, yukarıdaki hiçbir yöntemi uygulayamadığınız durumlarda dikkatinizi dağıtmayı deneyin. Oyun oynamak, kitap okumak, yürüyüş yapmak, el becerisi gerektiren işlerle uğraşmak dikkatinizi dağıtacaktır.
Hıçkırık nasıl geçer, neden olur gibi merak edilen soruları yanıtladık ve dikkat etmeniz gereken noktaları anlattık. Hıçkırığa neden olacak durumlardan kaçınmaya çalışarak hayatınız boyunca olabildiğince az hıçkırabilirsiniz. Ancak unutmayın, her canlı bir gün hıçkıracaktır.
Yorumlar (0)