Nahrimed Haber

Gariplikleriyle Dünya Dışından Bir Yermiş Gibi Hissettiren Antarktika’ya Kırmızı ve Yeşil Renkte Kar Yağmasının Düşünmek Bile İstemeyeceğiniz Sebebi

Yaşam - 9 gün önce 0 Yorum
Yaşam Gariplikleriyle Dünya Dışından Bir Yermiş Gibi Hissettiren Antarktika’ya Kırmızı ve Yeşil Renkte Kar Yağmasının Düşünmek Bile İstemeyeceğiniz Sebebi
Antarktika bizi yaşanan olaylarıyla sürekli şaşırtıyor. Bu kez de şaşırmamızın nedeni ‘küresel ısınma’ nedeniyle ortaya çıkan renkli karlar!

Evet, doğru duydunuz. Antarktika, küresel ısınmadan nasibini alan en önemli yerler arasında. Çünkü buzullar giderek ediyor ve sıcaklıklar şaşırtıcı derecede yukarı çıkıyor.

İşte bu durumda ortaya da herkesin “karpuz karı” olarak adlandırılan kırmızı karlar çıkıyor. Peki sebebi iklim kriziyse bu renkli karı neden sürekli göremiyoruz?

Tüm bunlar, Antarktika’nın en kuzey noktasında gerçekleşiyor.

kırmızı kar

Bu bölge, aslında en fazla ısınan bölge olarak biliniyor. Renkli kar, kırmızı şelale gibi olayların görülmesinin de sebebi aslında tamamen bu.

Antarktika’da çalışan bilim insanları, 2020’nin bir sabahına gözlerini açtıklarında gördüklerine inanamadılar: Dışarıda kar vardı, ama kırmızı!

Aslında bu onlar için garip bir durum değildi. Çünkü bu renkli karın “chlamydomonas nivalis” yani mikroskobik bir kar yosunu olduğunu biliyorlardı. Bu olay, yeşil alg türünün bir sonucuydu. Peki neden gerçekleşmişti?

Gelelim esas soruna… Çünkü bu algler, hava normalden daha hızlı ısındığı zaman oluşur.

kar

Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre bu Antarktika için hiç iyiye işaret değil. Çünkü giderek artan sıcaklıklar, kutuplarda bile hava ısınmasına neden oluyor. Oluşan algler, Güneş ışınlarını yansıtan beyaz kar yüzeyini kapladığı ve olduğundan daha koyu bir renge dönüştürdüğü için küresel ısınmaya katkı sağlıyor. Bunun ise bir adı var: Geri dönüşüm sarmalı.

Küresel ısınmanın sebep olduğu bir olay, daha fazla küresel ısınmaya sebep olacak olayı doğuruyor. 2020’de sıcaklık, tarihte bir ilk yaşanarak 20 derecenin üzerine çıktı. Yine aynı şekilde 2023’te ölçülen sıcaklıklar da 18 derece olduğunu gösteriyor, ki bu hiç iyiye işaret değil.

Cambridge Üniversitesi, karda oluşan bu alglerin 6 yıllık bir haritasını çıkardı.

cambridge

Kırmızı ve yeşil alglerin giderek yayıldığını ve tahminlerden çok daha uzun süre bölgede kaldığı görülüyor. Algler de büyümek için fotosentez kullanıyor, bu da karbon yutucu görevi oldukları anlamına geliyor.

Peki araştırmalar ne diyor? Gözlemlere göre algler, yılda yaklaşık 479 ton atmosferik karbondioksit temizlediğini gösteriyor. Bu da yalnızca İngiltere’nin ortalama 875.000 araba yolculuğuna, Londra ve New York arasında 486 uçuşa tekabül eder.

Isınma arttıkça Güney’e de yayılacaklar.

yeşil kar

Algler yayıldıkça küresel ısınma da hızlanacak, şu anda bazı bölgelerde de bu alglerin olduğu biliniyor. Beyaz kar, Güneş ışınlarının neredeyse %80’ini yansıtırken yeşil ve kırmızı kar bunun yarısını yansıtıyor.

Bu da ısı emilimini artırarak karın erime olasılığını maksimuma çıkarıyor.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap