ABD’de bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), üretken yapay zekâdan yararlanarak oldukça ilginç bir sohbet botu geliştirdi. “Future You” ismi verilen bot, insanların gelecekteki versiyonlarıyla konuşmalarını sağlıyor.
Geçtiğimiz haftalarda yayımlanan araştırmayla duyurulan proje, OpenAI’ın sohbet botu GPT 3.5’dan yararlanarak oluşturulmuş. Kulağa doğal gelen konuşmaların yanı sıra her kullanıcıya özel anılar da oluşturabiliyor.
Araştırma ekibinin amacı gelecekteki versiyonunuzla konuşmanızı sağlayarak kaygılarınızı azaltmak ve motivasyonunuzu artırmak. Hedeflenen kitle ise yaşları 18 ila 30 arasında değişen genç insanlar.
Süreç, kullanıcıların kendileri, aileleri, arkadaşları, geçmiş deneyimleri ve gelecekteki hedefleri hakkında bir dizi soruyu yanıtlamalarıyla başlıyor. Daha sonra ise 60 yaşındaki görünümlerini tasvir etmek için dijital olarak yaşlandırılmış fotoğraflar kullanılıyor. Bu görüntü, gelecekteki versiyonunuz ile yapılan konuşmalarda yaşlı hâlinizi temsil ediyor.
Sohbet botu, sağlanan bilgileri kullanarak tutarlı bir hikâye ve yapay hafıza oluşturuyor ve insanların gelecekteki versiyonunu “gerçekçi” bir şekilde oluşturuyor. Böylece genç yetişkinlere yardımcı olmaya çalışıyor. 344 katılımcı üzerindeki deneylerde umut verici sonuçlara ulaşıldı. İnsanlar, gelecekteki versiyonlarıyla konuştuklarında kaygılarının ve olumsuz düşüncelerinin azaldığını ifade ettiler.
Üretken yapay zekânın filmleri aratmaya bu kullanımı, teknolojinin ne kadar yararlı konularda kullanılabileceğinin bir göstergesi. Bu tarz projeler, özellikle aşırı kaygı yaşayan insanlara yarar sağlayabilir.
Yorumlar (0)