Nahrimed Haber

Güneş Benzeri Bir Yıldız Etrafında Dolaşan İki Gezegen, İlk Kez Fotoğraflandı

Oyun - 4 yıl önce 0 Yorum
Oyun Güneş Benzeri Bir Yıldız Etrafında Dolaşan İki Gezegen, İlk Kez Fotoğraflandı
Avrupa Güney Gözlemevi’nden bilim insanları, yeni bir keşif gerçekleştirdiler. Bu keşif, Dünya’dan 300 ışık yılı uzakta, Güneş Sistemi’ne çok benzeyen bir yapının olduğunu ortaya koyuyor. Bilim insanları, Jüpiter’den kütlece 14 kat büyük olan merkez yıldızın etrafında dolanan 2 gezegen olduğunu saptadılar.

Bilim insanları, yıllardır içerisinde bulunduğumuz uçsuz bucaksız uzayla ilgili çalışmalarda bulunuyor. Bu çalışmaların başında da dünya dışı yaşamın olup olmadığı, Güneş Sistemi benzeri yapıların bulunup bulunmadığının tespit edilmesi geliyor. Yapılan son bir keşifse, Güneş benzeri bir yıldızın etrafında keşfedilen bazı gezegenlerin var olduğunu gözler önüne seriyor. Yani Dünya’dan çok çok uzakta bir yerlerde, Güneş Sistemi’ne çok benzeyen bir oluşum daha var.

Avrupa Güney Gözlemevi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, "Very Large Telescope" (VLT) isimli teleskopu kullanarak önemli bir keşif yaptılar. Yapılan keşifte, Güneş Sistemi benzeri bir yapının olduğu tespit edildi. Bu yapı içerisinde bir yıldız ve bu yıldızın etrafında da tıpkı Güneş Sistemi’nde olduğu gibi bazı gezegenler bulunuyordu. Bilim insanları, ilk kez böylesi bir keşfi fotoğraflamayı başardılar.

İşte bilim insanlarının fotoğrafladığı o alan 

Güneş Sistemi benzeri yapı

Bilim insanları, bugüne dek onlarca yıldız keşfi yaptılar. Hatta bu yıldızların etrafında dolanan gezegenlere de daha önce denk gelinmişti. Ayrıca uzmanlar, geçtiğimiz dönemlerde de sadece iki kez bir yıldız etrafında iki ve ikiden fazla gezegen bulunan sistemlere denk geldiler. Ancak bu sistemlerdeki merkez yıldızın yapısı, Güneş’ten hayli farklıydı. Uzmanlar, bu sefer yapılan keşfin Güneş Sistemi’ne çok benzediğini ve bunun da önemli bir detay olduğunu ifade ediyorlar.

TYC 8998-760-1 olarak isimlendirilen merkez yıldız, gezegenimizden 300 ışık yılı uzakta ve 17 milyon yaşında. Sistem içerisindeki dış gezegenler ise kendi "Güneş"lerine Dünya ile Güneş arasındaki mesafeden 160 ila 320 kat daha fazla uzaktalar. Başka bir deyişle yukarıdaki görselin sol üst kısmında bulunan merkez yıldız ile gezegenler arasındaki mesafe, Güneş ile Satürn ya da Jüpiter arasındaki mesafeden çok daha fazla.

Uzay

Yıldız ve çevresindeki gezegenlerle ilgili araştırma yapan bilim insanları, TYC 8998-760-1’in Jüpiter’in kütlesinden 14 kat daha büyük olduğunu belirlemişler. Ayrıca uzmanlara göre TYC 8998-760-1’in çevresinde dolaşan gezegenler de çok büyük yapıdalar. Yaptıkları keşifle ilgili açıklamalarda bulunan bilim insanları, Güneş Sistemi’ne fazlasıyla benzeyen bu yapının, evriminin çok erken seviyelerinde olduğunu ifade ediyorlar. Yani belki de yüz milyonlarca yıl sonra bu sistem, daha farklı bir oluşum haline gelecek.


Yorumlar (0)

Yorum Yap