Güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınları, cildimize zarar veriyor. Bu zarar; güneş yanığından tutun erken yaşlanmaya hatta cilt kanserine kadar gidebiliyor.
Önlem almak ise basit, güneş kremi sürmek. İncecik bir tabaka hâlindeki bu kremler tam olarak bizi güneş ışınlarından nasıl koruyor?
Fiziksel kremler, titanyum doksit ya da çinko oksit gibi mineralleri ince parçacıklar hâlinde içerir ve bu mineraller cildin yüzeyinde olduğunda UV ışınlarını cildin yüzeyinden yansıtarak veya dağıtarak korur.
Âdeta bir kalkan görevi gören, “mineral güneş kremi” olarak da adlandırılan fiziksel koruyucular; çoğunlukla cildin üstünde beyaz bir tabaka bırakıp anında koruma sağlar.
Kimyasal güneş koruyucular; avobenzon, oksibenzon, oktinoksat gibi kimyasal bileşenleri içerir. Bu maddeler, ultraviyole ışınlarını emer ve onları ısıya dönüştürür. Kısacası UV ışınları cilde nüfuz etmeden önce emen, ince bir koruyucu tabaka oluşturur.
Güneş ışınlarının zararları, bronzlaşmanın faydalı olup olmadığı ve güneş kremlerinin bizi cilt kanserinden uzaklaştırıyor mu, yoksa daha mı çok kanser ediyor sorularının cevaplarına ulaşmak isterseniz aşağıdaki içeriğimize de uğrayabilirsiniz:
Yorumlar (0)