İnternet çağında içerisinde kaybolduğumuz sosyal ağlar, özellikle Türkiye gibi gündem bombardımanı olan ülkelerde pek çok değeri unutmamıza neden olabilir. Hatta sırf bu yüzden söz konusu değerleri unutma şansına bile erişemeyecek, belki de hiç öğrenemeyecek insanlar olacak.
Tıpkı sevgi ve umut gibi zamandan bağımsız olan bu değerleri üreten insanların sanıyoruz ki tek beklentisi var: Unutulmamak. Bugün kaybettiğimiz tiyatrocu, yazar, aktör, sinemacı, edebiyat ve insan aşığı Ferhan Şensoy gibi… Kavuklu’yu devrettiği öğrencisi, dostu ve iş arkadaşı Rasim Öztekin’den sonra kaybettiğimiz Şensoy’un birazdan göreceğiniz eserleri ve düşüncelerinin yaşaması dileği ile…
Şensoy, Varsayalım İsmail karakteri ile 2010’ların en popüler dizilerinden İşler Güçler’e de konuk olmuştu.
The Office, How I Meet Your Mother gibi diziler ile absürt komedi dizilerine alışmış neslin üyesi iseniz, böyle işlerin Türkiye’de yapılmadığını düşünüyorsanız İsmail ve varsayımları ile tanışmadınız demektir. Kafa açan replikleri ve umarsız göndermeleri ile gülmek isteyenler buyursun…
Dizinin adı içeriği ile müntesip, yani doğrudan alakalı. Boşgezen ve boş işlere inanan kişi Ferhan Şensoy, kalfası ise tıpkı gerçek hayatta, tiyatro sahnelerinde olduğu gibi Rasim Öztekin. İkilinin bir kardeşten öte olan uyumu, sanki hiç kamera yokmuş da yolda yürürken görmüşsünüz gibi samimi bir his yaratıyor.
TV’de yayınlanan bir yarışma programına katılan Kuddusi Yurdum rolünde izleriz Ferhan Şensoy’u… Büyük ödülü kazanmak üzereyken son soruda elenip teselli ödülünü alır, ailesini Barbunya Adası adındaki bir yere tatile götürür. Bu sırada hiç alışık olmadıkları bir ortama giden klasik “yurdum insanı, yurdum ailesi” çözümlemesini görürüz. Bu arada film Küba’da çekildi. Müziklerini yapanlar arasında Sertab Erener de var. Üstelik filmin dağıtımcısı da Warner Bros.
Yine Ferhan Şensoy tarafından yazılan ve sahnelenen Çok Tuhaf Soruşturma isimli oyunun uyarlamasıdır Pardon. Aklımıza kazınan sahne replikleri ile unutulmazlar arasındadır. Hala izlemeyen varsa aşırı şanssız sayılır. Filmde işlemedikleri suç nedeni ile yıllarca hapis yatan bir grup arkadaşın, modern adalet sistemini şakalarla yerle yeksan eden macerasına tanık oluruz.
Filmin adı belki de o kadar kalıcı değil, ancak Son Ders’te hayata yeni atılan gençlerin hayatı nereden ve nasıl öğrendiklerini izliyoruz. Eğer Yiğit Güralp’in kaleminden çıkan 2006 yapımı Sınav filmini seviyorsanız, Son Ders’te de aradığınızı bulursunuz. Eğer bu iki filmi de izlemediyseniz, izleyin ve daha sonra konuşalım :)
1951’de Samsun’un Çarşamba ilçesinde dünyaya gelen Şensoy’un annesi öğretmen babası ise ilçenin belediye başkanıydı. 18 yaşındayken ilk şiirleri yayınlanmaya, 19 yaşındayken ilk skeçleri Devekuşu Kabare’de oynanmaya başladı. Galatarsaray Lisesi’nde okurken Çarşamba Lisesi’ne geçip okulu orada bitirdi.
20 yaşında profesyonel oyunculuğa adım atan Şensoy, 21-24 yaşları arasında Fransa ve Kanada’da dönemin dünyaca ünlü tiyatrocuları Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti’den eğitim aldı. 24 yaşında Montreal’de Fransızca olarak sergilenen oyunu ile En İyi Yabancı Yazar seçildi, aynı yerde yabancı dilde oyunlarda rol aldı ve yönetti.
26 yaşında Türkiye’ye dönen Ferhan Şensoy, öğrendiği tüm evrensel sanat değerlerini Türkiye’deki oyunlarına yansıttı. 1976 Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Türk Yazarları Tiyatrosu’nda oyunlar yazdı, yönetti ve sahneledi. Aynı yıl TRT’de yayınlanan Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda skeçler yazdı. 28 yaşında ilk filmi Kızını Dövmeyen Dizini Döver vizyona girdi. Aynı yıl TRT’de yayınlanan Bizim Sınıf dizisinin senaryosunu yazdı, ancak bu dizi yasaklandı.
Ardından Ayfer Feray Tiyatrosu’nda yeni oyunlar yazan, oynayan ve sahneleyen Şensoy, TRT için diziler yazmaya hatta başrollerinde yer almaya devam etti. 1980’de kurduğu Ortaoyuncular ile Türk tiyatrosunun belki de en çok oyun sergileyip oyuncu yetiştiren kurumunu hayata geçirmiş oldu. 1987’de, yani 37 yaşındayken sergilemeye başladığı Ferhangi Şeyler oyunu ile 2400’den fazla kez sahneye çıktı.
Münir Özkul’dan 1989’da Türk tiyatrosunun simgesi olan Kavuk’u devralan Şensoy, 2016’da Rasim Öztekin’e devretti. 2020’de aramızdan ayrılan Öztekin ise sağlık sorunları sebebi ile Kavuk’u Babasahne’nin kurucusu Şevket Çoruh’a devretmişti.
Yorumlar (0)