Daha çocukken başlayan “ileride … olmak istiyorum” düşünceleri, kişisel gelişimimiz ilerledikçe çevreden ve teknolojinin açtığı kapılardan etkilenerek şekillenir ve en sonda net bir hâle bürünür. Meslek seçimimizin bu süreçte şekil almasında, güncel trendler de büyük rol oynar.
Sunduğu avantajlar sayesinde de özellikle pilotluk ve doktorluk gibi meslekler, ülkemizde her zaman -başta ebeveynlerin gözünde- popüler olmuştur. Durum burada bu şekildeyken dünyanın farklı yerlerinde sizce nasıldır? Remitly’nin yaptığı bir çalışma, sorumuza ışık tutacak nitelikte.
Araştırmada, söz konusu ülkelerin her birine Google arama verileri temel alınmış. Temelde ise “... nasıl olunur?” sorusu bulunuyor. Araştırmanın zaman aralığı ise 2021 Ekim ayı ile 2022 Ekim ayı. Yani 1 senelik zaman diliminde, söz konusu ülkenin ana diliyle yapılan aramaları kapsıyor.
Küresel verinin yanında ülkelere göre istatistikler de yer alıyor. Fakat yeterince bilgi sağlayamayan ülkeler çalışmaya dahil edilmemiş. Türkiye’nin en çok arattığı mesleği de en sonda bulabilirsiniz.
Pilotluğun sunduğu gelir, direkt olarak seyahat imkânı sunması ve diğer avantajları, toplumun gözünde uzun yıllar statüsünü korumasını mümkün kıldı. Bu liste de bunu doğrular nitelikte.
İkinci sırada ise yazarlık mesleği var. Başarılı olanlara sağlam geri dönüşler getiren bu meslek, 75 ülkede pilotluğun bile önüne geçerek arama verilerinde ilk sıraya yerleşmiş. Bunun dışında blogger’lık ve YouTuber’lık gibi mesleklerin popülerliği de teknolojinin yeni kapılar açma konusunda ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.
Özellikle de 2020-2021 karantina döneminde popülaritesi artan bu meslekler, çoğu kişinin gözünde ‘rahat olmalarıyla ve yüksek gelir sağlamalarıyla’ dikkat çekiyor.
Programcılık ise yazılım dünyasının genel olarak yüksek ödeme yapıyor olmasından ötürü günümüzde sektöre en uzak bireyin bile araştırdığı bir meslek dalı.
Bu beş mesleğin en sonunda olsa da polislik, Güney Kore özelinde en çok aratılan meslek olmuş.
Genel olarak eğlenceden bir nebze daha uzak kalan fakat her açıdan kritik bilim alanına geldiğimizde profesörlüğün başı çektiğini görüyoruz. Almanya özelinde ise bu meslek, en çok aratılan olmuş.
Zira listeye baktığımızda, dalların popülerliğine göre mesleklerin de sıralandığını görüyoruz.
Türkiye’de en popüler meslek, bu çalışmanın sonucuna göre oyunculuk (aktörlük). Ülkemizdeki televizyon içeriklerinin ne kadar yaygın olduğunu ve bu alana ne kadar çok yatırım yapıldığını düşündüğümüzde pek de şaşırmamak gerek.
Yorumlar (0)