Organik maddelerle beslenen böcekler, neden sizce eti yerken kemiklere hiç dokunmuyorlar?
Bu durumun mantıklı birkaç sebebi var, gelin açıklayalım!
Kemikler, kalsiyum fosfat ve kolajen gibi sert, dayanıklı bileşiklerden oluşuyor. Çoğu böceğin sindirim sistemi, bu sert ve mineralize yapıları parçalayacak enzimlere ya da biyokimyasal araçlara sahip değil. Yani kemiklerin bu sert yapısı, böceklerin sindirimi için uygun görünmüyor.
Ayrıca böcekler, daha kolay sindirilebilen ve besin değeri daha yüksek olan maddeleri tercih ediyorlar. Kemiklerin dışındaki yumuşak dokular, kaslar, yağlar ve organlar böcekler için çok daha uygun bir besin kaynağıdır. Bu dokular, yüksek oranda protein ve yağ içeriyor, bu da böceklerin enerji ve besin ihtiyaçlarını daha hızlı karşılıyor.
Bazı mikroorganizmalar kemikleri parçalayabilen özel enzimlere sahiptir ve bu süreç de böceklerin etkili olamadığı bir bölgedir. Çok uzun sürede gerçekleşen bu parçalanma sürecinin, böcekler için pek de cazip bir süreç olduğu söylenemez.
Tabii bazı böcekler istisnadır. Kemiklerde bulunan ilik ya da kemiğin yumuşak kısımlarına erişebilirler. Kemirgenler ve bazı böcek larvaları gibi organizmalar, kemiklerin içine girerek orada beslenebiliyorlar. Bu durum ise daha çok besin değeri yüksek iç organlar ya da yumuşak doku parçalarına erişim amacına yönelik bir davranıştır, doğrudan kemiklerin kendisiyle ilgisi yok.
Yorumlar (0)