İklim koşullarını, saat farklarını ve daha birçok etkeni ortaya çıkaran Türkiye’nin matematik konumu, özellikleri ve sonuçları da olmak üzere tüm detaylarıyla birlikte ele aldık. Matematik konumu, farklı hesaplamalar ile yapılabilecek ve her ülkenin belli iklim koşullarını yaşamasında büyük rol oynayan bir unsur olmakla birlikte, meridyenler ile de fazlasıyla bağlantılıdır. Aslında tamamiyle ülkenizin ekvatora ve meridyenlerin başlangıcına olan yakınlığı ile hesaplanan matematik konumu, her ne kadar günümüzde pek bilinmese bile önemli ölçüde koşullarımızı oluşturuyor.
Biz de sizler için öncelikle matematik konumu ne demek sorusuyla başladık ve Türkiye’nin matematik konumunun bizlere ne katacağı hakkında detaylıca bilgiler verdik. Baktığımızda, bu zamana kadar gördüğümüz tüm iklim koşulları aslında ülkemizin matematik konumundan kaynaklanıyor. Dilerseniz hiç lafı uzatmadan matematik konumu nedir, Türkiye’nin matematik konumu nerede, özellikleri ve sonuçları gibi soruların yatınına geçelim.
Tüm detaylardan önce, matematik konumu ne demek sorusunu cevaplayalım. Matematik konumu, belirlediğiniz bölgenin enlem ve boylamlarına bakılarak belirlenen konumuna verilen isimdir. Matematik konumu hesaplanırken bulunduğunuz yerin ekvatora ve başlangıç meridyenine yani Greenwich’e olan uzaklıkları öncelik olarak alınmaktadır. Hesaplanan uzaklık, başka kilometre olmak üzere aynı zamanda derece cinsinden de belirlenebiliyor.
Matematik konumu, bitki örtüsü, iklim, hayvanlar, akarsular, topraklar ve daha birçok önemli detaylar üzerinde oldukça büyük bir öneme sahip.
Güzide ülkemiz Türkiye’nin matematik konumu nedir sorusuna gelecek olursak, ülkemiz 36°-42° kuzey paralelleri ve 26°-45° doğu meridyenlerinde yar alıyor. Bir diğer adı ile Orta Kuşak’ta yer alan Türkiye, orta kuşağın Ekvator’a yakın olan bir konumunda bulunuyor. Bu da her ülkenin matematik konumuna göre ekstra özelliklere sahip olması gibi, Türkiye’ye de bir ayrıcalık tanıyor.
Türkiye’nin uç noktalarına bakacak olursak, hemen doğumuzda İran, Azerbaycan sınırımız bulunuyor. Batıya döndüğümüzde ise Gökçeada-avlaka burnu ve kuzeye döndüğümüzde ise Sinop-İnce Burun bulunuyor. Ülkemizin güneyinde ise Hatay - Beysun Köyü güneyi mevcut.
İklim koşulları başta olmak üzere, Türkiye’nin matematik konumunun özellikleri nelerdir sorusu aslında birçok duruma neden oluyor. Güneş ışınlarımızın ülkeye paralel vurması, ılıman bir iklime sahip olmamız, dört mevsim yaşanması, kuzey ve güney rüzgarları ve saat dilimi farklılıkları ile birlikte, ülkemizin matematik konumu oldukça önemli detaylardan bir tanesi.
Türkiye’nin matematik konumu sonucu yukarıdaki listede gördüğünüz gibi. Ülkemizde, güneyden kuzeye doğru hareket ettiğinizde sıcaklık düşerken, tam tersini yaptığınızda ise sıcaklık artıyor. Bununla birlikte, Türkiye kurak iklimin etkisi altında kalan ülkelerden bir tanesi ve bunun sebebi ise Akdeniz iklimi kuşağında bulunuyor olmamız.
Türkiye, hem sıcak hem de çok soğuk olmayan nadir ülkelerden bir tanesi. Ama bununla birlikte, ülkemizde sıcaklık farkı oldukça fazla. Örneğin bazı dönemlerde ülkenin doğusunda donma gibi riskler ile karşılaşırken, bir diğer tarafında ise yoğun güneş dolayısıyla yüksek sıcaklıklar ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Türkiye’nin matematik konumu, güneş ışınlarını dik alamamamıza da neden oluyor. Güneş ışınları, ülkemize paralel olarak geliyor ve maksimum 77 derece ile alabiliyoruz. Matematik konumu, Greenwich’ten başlayan meridyenler ve ekvatora olan yakınlığımız ile hesaplanan matematik konumu, ülkemiz üzerinde büyük bir etkiye sahip.
Türkiye, 36°-42° kuzey paralelleri ve 26°-45° doğu meridyenlerinde bulunan bir orta kuşak ülkesi olmakla birlikte, buna özel özelliklere de sahip. Ülkemizde 4 mevsim yaşanması, sık sık yağışlı olması, saat farkları ve daha birçok detay aslında matematik konumundan kaynaklanıyor. Bu sayede ise matematik konumunun önemini anlamış oluyoruz. Sizler matematik konumu ve genel olarak
Sizler Türkiye’nin matematik konumu hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı ve matematik konumu hakkında edindiğiniz bilgileri de aşağıya bırakmayı unutmayın.
Yorumlar (0)