Akıllı telefon satın alırken dikkat edilmesi gereken en kritik konulardan biri, cihazın IMEI kaydının olup olmadığıdır. IMEI (International Mobile Equipment Identity), her akıllı telefona özel bir numaradır ve bir telefonun yasal olup olmadığını anlamanızı sağlar. Türkiye’de yurt dışından getirilen telefonların BTK tarafından kayda alınması zorunludur. Aksi hâlde telefon, bir süre sonra iletişime kapanır.
IMEI kaydı sorgulama işlemi sayesinde, satın alacağınız ya da kullandığınız telefonun kayıt durumunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu işlem, özellikle ikinci el telefon alırken ya da yurt dışı bir telefon kullanıyorsanız büyük önem taşır.
IMEI, telefonunuza özel bir kimlik numarasıdır. Telefonun arama ekranına *#06# yazarak veya telefonunuzun kutusunda/faturasındaki etiketlerde bulabilirsiniz.
Yurt dışından gelen ve IMEI kaydı olmayan telefonlar, Türkiye’de ilk SIM kart takıldıktan yaklaşık 120 gün sonra iletişime kapanır.
Yurt dışından getirilen cihazlar için e-Devlet üzerinden IMEI kayıt ücretini yatırarak IMEI kaydı işlemi yapılabilir. Bunun için pasaport sahibi adına kayıt yapılması gerekir.
IMEI klonlama, bir telefonun başka bir telefonla aynı IMEI numarasına sahip olmasıdır. Bu durumda BTK, telefonu tespit ederek kapatabilir.
Her yıl zamlanan IMEI kayıt ücreti için Ocak 2025’te açıklanan güncel IMEI kayıt ücreti 45.614 TL olarak belirlenmiştir.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir:
Yorumlar (0)