Biz biliriz ki turunçgiller C vitamini açısından zengindir, nokta. Fakat son yıllarda duymaya başladık ki guava adlı bir meyve varmış ve içindeki vitaminler bizim elmayı, portakalı sollarmış. Son yıllarda ülkemizde de popüler olmaya başlayan guava meyvesini ilk kez duyuyorsanız üzülmeyin çünkü kendisi Amerika kıtasına özgü bir topikal meyve ve ancak birkaç yıl önce Asya’da yayılmaya başladı.
Guava gerçekten de mucizevi bir meyve çünkü içindeki vitaminlerin bildiğimiz her meyveden kat be kat fazla olmasının yanı sıra yaprakları da bir o kadar şifalı. Dışarıdan bakıldığında armut şeklinde bir limona benzese de içini açtığınız zaman oldukça lezzetli ve bol çekirdekli kırmızı bir meyve ile karşılaşıyorsunuz. Gelin guava nedir sorusu üzerinden bu ilginç tropikal meyveyi yakından tanıyalım ve faydalarından bazılarını görelim.
Latince nar anlamına gelen psidium cinsinin yüze yakın türünden bir tanesi de psidium guajava yani guava meyvesidir. Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika’da yetişen guava bugün artık Asya’da, Hawaii’de, Karayipler’de ve hatta Afrika’da bile yetiştirilmektedir. Kabuğu yeşil sarı tonlarında, armut şekillidir. İçi ise bol çekirdekli kırmızımsı bir renktedir ama bazen sarımsı ya da pembe de olabilir.
Bir porsiyon ortalama boyuttaki bir guava meyvesinin içinde bir portakaldan tam beş kat fazla C vitamini, bir ananastan üç kat fazla protein ve lif, bir domatesten iki kat fazla likopen ve bir muzdan çok daha fazla potasyum vardır. Tüm bunların yanı sıra guavada B, A ve E vitaminleriyle beraber manganez, magnezyum ve fosfor bulunur.
Orta boy bir guavanın içinde 100 ile 500 arasında değişen sayıda çekirdek olabilir. Bu çekirdeklerin hepsi yenebilir durumdadır. Doğal olarak yetiştiği bölgelerde pek çok kara hayvanı ve uçan hayvan guava meyvesinden yemektedir. Daha sonra bu canlılar içinde guava çekirdeklerinin bulunduğu dışkılarını sağa sola bırakırlar ve doğanın bereketli eli devreye girerek bu çekirdekler filize, oradan da kocaman ağaçlara dönüşür. İnsan eliyle bile bu kadar başarılı bir dikim işlemi yapılamazdı.
Göz sağlığına ne iyi gelir diye sorsak eminiz herkesin aklına ilk gelecek sebze havuç olacaktır. Doğru çünkü havuç göz sağlığı için olmazsa olmaz A vitamini açısından son derece zengindir. Sıkı durun, guavanın içinde bir havucun tam iki katı A vitamini bulunuyor. Tam da bu yüzden göz sağlığınızı koruma konusunda gerçek bir uzman.
Spor yaparken protein aldınız, karbonhidrat aldınız güzel ama kas ağrılarını nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz? Elbette magnezyumla. Peki tahmin edin kim magnezyum açısından zengin? Tabii ki guava. Eğer yoğun antrenman yapıyorsanız günde üç tane guava yiyerek hem kaslarınızın daha hızlı iyileşmesini sağlarsınız hem de kemiklerinizi güçlendirmiş olursunuz.
Bir tür demans olan Alzheimer maalesef beyin hücrelerini yok eden nörolojik bir hastalıktır ve günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Guavanın içinde bulunan flavonoidler, antioksidanlar, terpenoidler ve karotenoidler beyin hücrelerimizi koruyarak Alzheimer ve benzeri hastalıkları hem önler hem de iyileşme sürecinde etkili rol oynar.
Guavanın içerisinde bulunan sayısız vitamin ve mineral sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlıyor ama daha da önemlisi guava lifli, hem de çok lifli bir meyve. Guavanın lifli olması demek, yediğiniz zaman sizi çok daha uzun süre tok tutuyor demektir. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlaması da cabası.
Cildimizdeki sorunların en büyük nedeni yağlanması ve daha da kötüsü bu yağ dengesinin tamamen bozulmasıdır. Guava içerisindeki zengin C vitamini sayesinde cildinizin çok fazla yağlanmasını önleyerek yağ dengesini sağlıyor. Böylece cildinizdeki olası sorunlar daha ortaya çıkmadan önlenmiş oluyor.
İnsanı insan yapan hormonlardır. Gebelik ve regl gibi dönemlerde yaşanan hormon dengesizlikleri nedeniyle yaşananları ancak yaşayanlar bilir. İşte guava tam da bu noktada devreye giriyor ve içindeki B vitamini sayesine hormon dengesini kontrol altında tutuyor. Düzenli olarak guava tüketirseniz hormon dengeniz de düzenli olur ve hormon dengeniz düzenli olunca da ruh sağlığınız iyi olur.
Guava ağacının yapraklarının antik mezoamerika medeniyetleri tarafından şifa amacıyla kullanıldığı biliniyor. 1950’li yapılan çalışmalarda ise gerçekten de mikrobiyal etkisi olduğu görüldü. Bu nedenle dizanteri ya da başka bir rahatsızlık kaynaklı oluşan ishalde guava yaprağı, pirinç unu ve suyu kaynatıp içerseniz hızla ishalin şiddetinin azaldığını göreceksiniz.
Guavanın meyvesi gibi yaprakları da cilde iyi geliyor çünkü içerisinde antiseptik bileşenler var. Birkaç tane taze guava yaprağını içine bir şey eklemeden ezip macun haline getirdikten sonra yüzünüzdeki aknelerin ve sivilcelerin üzerine sürün. Bölgedeki kiri ve bakterileri temizlediği için düzenli kullanımda cildinizi pürüzsüz hale getirecek.
Kanser hastalığında istenen, kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını önlemektir. Guava yapraklarının içindeki likopen, C vitamini ve A vitamini meme ve prostat kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünün riskini azalttığı gibi iyileşme sürecinde de olumlu etki yaratacaktır.
Guavanın meyvesi gibi yapraklarının da Alzheimer olumlu etkisi var. Guava yapraklarının içerisinde bulunan B3 ve B6 vitaminleri beyin hücrelerini koruyarak Alzheimer ve benzeri hastalıkların beyin hücrelerine zarar vermesini engelliyor.
İçindeki sayısız vitamin ve mineral ile tam bir şifa kaynağı olan guava nedir, faydaları nelerdir gibi merak edilen soruları yanıtladık. Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık konularında olduğu gibi guava tüketimi ve yan etkileri hakkında da en doğru ve size özel bilgiyi uzman bir hekimden almanız gerektiğini unutmayın.
Yorumlar (0)