Nahrimed Haber

Japonya’da Araştırmacılar, Netflx’teki, Her Şeyi 1 Saniyede 3 Defa İndirebilen İnternet Bağlantısıyla Rekor Kırdı

İnternet Japonya’da Araştırmacılar, Netflx’teki, Her Şeyi 1 Saniyede 3 Defa İndirebilen İnternet Bağlantısıyla Rekor Kırdı
Japonya’da araştırmacılar, en hızlı internet bağlantısı rekorunu saniyede 402 terabitlik bağlantı ile kırmayı başardı.

Bağlantı teknolojilerinin zaman içerisinde gelişimi gerçekten inanılmaz. Daha 1990’ların sonunda internet bağlantısının kopmaması için evdeki telefonun açılmaması gerekirken bugün kablosuz ve binlerce kat hızlı internet bağlantısı kullanabiliyoruz. Öte yandan bu hız bile pek çok kullanıcıya yetmiyor ve sürekli olarak daha hızlı bağlantıların geliştirilmesi için çalışıyor.

Japonya’da Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü Fotonik Ağ Laboratuvarından bilim insanları, gelecekte verinin çok daha hızlı ve kesintisiz akışını sağlayabilecek bir teknolojinin temellerini attı. Bunu yaparken de rekor kırmayı ihmal etmediler.

Bugüne kadarki en hızlı internet bağlantısı

internet

Japon araştırmacılar, internet bağlantı hız rekorunu kırarken bildiğimiz fiber optik kablolarını kullandılar, özel bir kablo geliştirmediler. Buna rağmen 402 terabit internet hızına erişmeyi başardılar. Bu hız, ülkemizdeki ortalama bağlantı hızının tam 8 milyon 760 bin katına tekabül ediyor. Bu büyüklüğü şöyle de anlatabiliriz: Ortalama internet bağlantısı ile 100 gün 8 saat boyunca aralıksız olarak yapacağımız bir indirme işlemi bu bağlantı ile 1 saniye sürüyor. Ya da Netflix’te ne kadar içerik varsa üç defa indirebiliyorsunuz. 

Peki araştırmacılar bunu nasıl başardı da bu kadar büyük veriyi tek seferde aktarabildi? Bu sorunun yanıtı kullanılan bant genişliklerinde saklı. Daha önce kullanılmayan çeşitli dalga boylarının tercihiyle birlikte gelecekte iletişim çok daha hızlı hâle gelebilir. 

Özellikle yapay zekâ ve bulut bilişim teknolojileriyle birlikte küresel anlamda bağlantı hızlarındaki artış talebine yeni sistem cevap verebilecek gibi gözüküyor. Elbette bu teknolojinin anlamlı olması için geniş alanlarda kullanılması da gerekiyor. 


Yorumlar (0)

Yorum Yap