Nahrimed Haber

Kağıttan Uçak Rekoru Kırıldı (10 Kere Fırlatsak Toplamda O Kadar Uçağa Gitmez)

Yaşam - 1 yıl önce 0 Yorum
Yaşam Kağıttan Uçak Rekoru Kırıldı (10 Kere Fırlatsak Toplamda O Kadar Uçağa Gitmez)
Havacılık teknolojileri üzerine eğitim alan üç arkadaş, kağıttan uçaklara aylarını harcadıktan sonra dünyanın en uzaya uçak kağıttan uçağını tasarladılar. A4 kağıdı ile yapılan uçak, tek seferde 88 metre uçtu.

Okul sıralarını aşındırırken hemen hepimiz bir defter sayfasını yırtıp arkadaşlarımızın kafasına kağıttan uçak fırlatmışızdır. Peki bugüne kadar bir kağıt uçağı en fazla ne kadar uzağa fırlatabildiniz? Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden mezun üç arkadaş Dillon Ruble, Garrett Jensen ve Nathaniel Erickson, bu konuda pek çoğumuzun hayal bile edemeyeceği bir rekor kırdı.

Mach 5 adını verdikleri bir kağıttan uçak tasarlayan üç arkadaş, bu uçağı tam 88 metre uçurmayı başardılar. Dolayısı ile de 77 metre olarak kayda geçen bir önceki rekoru kırdılar. Pek çoğumuzun bir kağıttan uçağı 8-10 metreden fazla uçuramayacağımızı düşünürsek bu rekortmen uçağın özel bir hikayesi olacağını tahmin edebilirsiniz.

Rekor kıran kağıt uçak için NASA’nın hipersonik uçağından ihlam alındı

kağıt uçak deneme

Mach 5, NASA’nın hipersonik uçağı X-43A’dan ilham alınarak tasarlandı. Dahası Ruble, Jensen ev Erickson, uçağı rekor kıracak kadar havada tutabilmek için hem aerodinamik hem de origamiden faydalandı ve prototipleri tasarlamak, oluşturmak ve test etmek için aylarını harcadı. Sonuçta hipersonik bir uçaktan ilham alsa da Mach 5’te onu uçuracak bir motor bulunmuyordu.

kağıt uçak fırlatma

Hepimiz biliriz ki bir kağıt uçağın ne kadar ileri uçacağı, onu nasıl fırlattığınızla da ilgili. Bu nedenle ekip, en doğru fırlatma şeklini belirleyebilmek için bilgisayar simülasyonları oluşturup test videolarını ağır çekimde tekrar tekrar izlediler. Kağıt uçak için en iyi malzemenin A4 kağıdı olduğuna karar veren mühendisler, rekor kırdıkları güne kadar projeye tam 500 saat harcadıklarını ifade ettiler.

NASA X-43A

*NASA X-43A

Ekibin yaptıkları bazılarımız için boş iş bazılarımız için ise takdir edilesi bir çalışma olarak gelebilir. Ancak ekibin bunu hobi olarak yapmadıklarını söyleyebiliriz. Ruble ve Jensen, daha ortaokuldayken kağıttan uçaklar üzerine çalışmaya başlamış ve Dillon Ruble, halihazırda Boeing’de sistem mühendisi olarak çalışmaya devam ediyor. Yani rekor, bir hobi çalışması gibi görünüyor olsa da ekibin havacılık konusunda kariyer sahibi olduğunu söylemek mümkün.


Yorumlar (0)

Yorum Yap