Nahrimed Haber

Köpeklerin Sürü Güdebilmesinin Ardındaki İlginç Matematiksel Olgu

Yaşam Köpeklerin Sürü Güdebilmesinin Ardındaki İlginç Matematiksel Olgu
Border Collie, Akbaş, Kangal ve Avustralya Çoban Köpeği gibi türler; nesiller boyu aktarılan seçici üremeleri sayesinde sürü yönetme yetenekleri çok gelişmiş. Üstelik araştırmacılar, bunu matematiksel olguyla açıklayabiliyor.

Koskoca sürüleri tek başına güdebilen çoban köpeklerinin bunu nasıl yapabildiğini hiç merak etmiş miydiniz?

Bir hayvan sürüsünü, başka bir hayvanın kontrol etmesi nasıl mümkün olabilir ki? İçeriğimizde bu ilginç durumu anlatıyoruz!

Matematiksel koşullarla açıklayabiliriz.

çoban köpeği

Sürü gütme sürecinde sadece sezgiler rol oynamıyor, sistematik bir algoritmaya dayanıyor. Çoban köpekleri, sürüyü kontrol etmek için iki temel prensibe göre hareket ediyor. Bunlardan ilki, onları bir arada tutmakken diğeri, yönlendirmek.

Çoban köpeği, sürünün dağılmasının önüne geçmek için boşlukları tespit edip buraları kapatmaya çalışıyor. Bu süreçte koyunlarla tek tek ilgilenmiyor, sürüyü tek bir bütün olarak algılıyor. Matematiksel olarak bu durum, “küme hareketi” ve “merkezcil kuvvet” kavramlarıyla açıklanıyor.

Çoban köpeği, koyunlar arasında açıklık fark ettiğinde o noktaya yöneliyor ve sürünün dağılmasını önlüyor. İşte bu, parçacıkların belli bir çekim merkezi etrafında toplanmasına benzeyen fiziksel bir sisteme dayanıyor.

İkinci aşamaya gelecek olursak…

çoban köpekleri

Köpek, sürüyü sıkı bir grup hâline getirir ve onları hedef noktaya yönlendirmeye çalışıyor. Hayvanların dağılımını analiz ederken en uygun hareket yolunu belirliyor.

Eğer sürü yeterince bütünleşmişse arkalarından hareket ederek ileri doğru gitmelerini sağlıyor. Yani kontrollü bir yönlendirme mekanizması ortaya çıkıyor.

Matematiksel modelleme ile bu sürecin nasıl işlediği daha da netleşiyor.

sürü gütme

The Royal Society’de 2014 yılında yayımlanan araştırmada, bir çoban köpeği ve koyunlara GPS cihazları takarak hareketlerini analiz edildi ve bilgisayar simülasyonları ile köpeğin davranışlarını anlamaya çalışıldı. 

Elde edilen veriler, köpeğin sürüyü yönetirken belirli kurallara göre hareket ettiğini ve sürünün konumuna bağlı olarak yön değiştirdiğini ortaya koydu. 

Bu model, yalnızca hayvancılık alanında değil, aynı zamanda robot teknolojileri ve yapay zekâ sistemlerinde de uygulanabilir. 

Mesela drone sürülerinin veya otonom araçların koordinasyonu için çoban köpeklerinin kullandığı algoritmalardan ilham alınabilir.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap