Investing.com - ABD merkezli çok uluslar yatırım yönetim şirketi Morgan Stanley , ABD düzenleyicilerin önümüzdeki dönemlerde kripto şirketleriyle çalışan bankalara karşı daha hızlı aksiyon alabileceğini iddia etti.
Son olarak kripto odaklı çalışan Silvergate Bank’in sektördeki olumsuz gelişmeler ve düzenleyici baskısı nedeniyle finansal krize girdikten sonra tasfiye kararı alması, baskının diğer bankalara doğru genişleyebileceği konusunu gündeme getirdi.
Silvergate’in faaliyetlerini durdurmasının ardından ABD piyasasında itibari paranın kripto paralara dönüştürülmesindeki önemli bir kapı kapanmış oldu. Düzenleyicilerin baskıya devam ederek bu yolu daha da daraltma ihtimali, endişe konusu olmaya devam ediyor.
ABD düzenleyicileri ortak bildiri yayımlamıştı
Morgan Stanley , son raporunda bu konuyu ele alara özellikle ABD bankalarının risk altında olduğunu, zira yasa koyucuların sistematik olarak benzer eylemlere devam ettiğine vurgu yaptı. Geçtiğimiz günlerde ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve Döviz Denetçi Ofisi (OCC), ortak bildiri yayımlayarak bankaları kripto paralarla ilgili likidite risklerine dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Morgan Stanley analistleri ise itibari para ve kripto paralar arasında köprü görevi gören kuruluşların hizmet vermeyi bırakmasının kripto sektörünü yavaşlatacak bir etkiye sahip olacağını düşünüyor.
Silvergate’in ardından gözler Signature Bank ve kripto şirketlerine çevrildi
Silvergate olayının bu konuda iyi bir örnek olduğunu dile getiren analistler, şirketin sermaye yeterliliği riskini gündeme getirmesinden sonra hisse fiyatının %50’nin üzerinde düştüğünü dikkat çekti. Ayrıca Silvergate’in tasfiye kararı, ABD düzenleyici kurumlarının yayımladığı bildiriyi destekleyen bir olay olarak kurumların elini güçlendirdi.
Silvergate’in piyasadan çekilmesinin ardından şimdi gözlerin diğer bir kripto bankası Signature’a çevrildi. Morgan Stanley analistleri, piyasanın en büyük kripto borsası Binance başta olmak üzere diğer kripto şirketlerinin bu konuda nasıl bir aksiyon alacağının süreç açısından kritik öneme sahip olduğuna inanıyor.
Yazar: Günay Caymaz
Yorumlar (0)