Koronavirüs pandemisi ortaya çıktığından bu yana insanlar, kendilerini ve sevdiklerini korumak için ellerinden geldiğince önlem almaya çalışıyor. İş yerlerinde ve havaalanlarında kullanılan morötesi ışıklar da bazı insanlar için bir önlem anlamına geliyor.
Öte yandan bu hafta, aydınlatma sektörü için standartları belirleyen üç farklı kurum tarafından yapılan açıklamayla hem bireysel hem de kurumsal müşteriler, morötesi ışığın Covid-19’dan koruduğu iddiasına temkinli yaklaşılması gerektiğini açıkladı.
Yayınlanan mektupta imzası bulunan NEMA, ALA ve UL adlı kuruluşların açıklamasında, UV-C kullanmanın olası risklerine dikkat çekildi. Morötesi ışınların güçlü bir alt kısa dalga boyu olan UV-C, tarihsel olarak mikrop ve bakterilerin temizlenmesinde ve öldürülmelerinde kullanılıyor.
Öte yandan uzun süre bu ışığa maruz kalmak da insanların ciltleri ve vücutları için zararlı. Ayrıca bu ışıklardan dolayı ortaya çıkan ozon gazı da akciğerler için bir risk oluşturuyor. Yani Covid’e karşı önlem almaya çalışırken kendimizi tehlikeye atıyor olabiliriz.
ABD’de, özellikle havaalanları ve kalabalık mekanlarda UV ışıklar kullanımı gittikçe yaygın hale geliyor. Bu davranışın arkasında ise reklam kampanyaları yer alıyor. Pek çok ürünün reklamında koronavirüsle etkili bir şekilde mücadele eden morötesi ışıklı cihazlar yer alıyor. Bu kabin benzeri cihazlara girenler 20 saniye boyunca UV-C’ye maruz kalıyor.
Uzmanlara göre bu çalışmalar “İyi bir deney” oluyor. Amerikan Aydınlatma Federasyonu, 222 nanometre dalga boyuna sahip ışık portallarının umut vaat ettiğini kabul ediyor. Ne var ki bu alandaki araştırmalar daha çok yeni ve nasıl kullanılacağına dair bir standart belirlenmedi. Kaldı ki çoğu satılan üründe ne UV değeri ne de kullanım şekli belirtilmiyor.
UV-C’nin tıp alanında kullanıldığını biliyoruz. Virüse etki edebiliyor olsa bile bu ışığın bize ne yaptığını tam olarak bilmiyoruz. O nedenle de uzmanlar insanları olası etkilere karşı uyarıyor.
Yorumlar (0)