İnsan sağlıklı olduğu zaman anlamıyor ama aslında bacaklarımız bizim için hayati bir öneme sahip. Bizi ayakta tutuyor, istediğimiz yere gitmemizi sağlıyor ve daha neler neler. Derken hop bir bacak ağrısı başlıyor ve bırakın yürümeyi bazen ayakta durmak bile imkansız hale geliyor. Bacak ağrısı her yaştan kişinin, pek çok farklı nedene bağlı olarak zaman zaman yaşadığı yaygın bir rahatsızlıktır.
Çoğu zaman oldukça basit bir nedenden dolayı bacak ağrısı yaşarız ve geldiği gibi sessize biter gider. Ancak bazen bu ağrı kronik hale gelebilir. Böyle bir durum yaşam kalitemizi etkilemesinin yanı sıra pek çok farklı hastalığında da işareti olabilir. Yani basit bir ağrı deyip geçmemek en iyisi olur. Bacak ağrısı neden olur, nasıl geçer gelin yakından bakalım ve neyin belirtisi olabileceğinin yanıtını arayalım.
Vücudumuzun kasıklardan başlayarak ayak bileğine kadar olan bölgesine bacak denir ve bu bölgede yaşanan bir ağrı durumu da bacak ağrısı olarak isimlendirilir. Bacaktaki eklemleri, kasları, tendonları, sinirleri ve diğer yumuşak dokuları aşırı kullanma ya da farklı bir tür yaralanma sonucu oluşan ağrı, sızı ve acı durumu olarak tanımlayabiliriz.
Genel olarak bacak ağrısına neden olan en yaygın durum ve hastalıklardan bazıları bu şekilde. Elbette bunlar genel nedenlerdir, her birinin bacağınızda yarattığı ağrı hissi bambaşka olacaktır. Bu nedenle ufak bir ağrı yaşarken bile aklınıza hemen kötü şeyler getirmenize gerek yok.
Bacak ağrısı yaşadığınız durumlarda tam anlamıyla bir tedavi sunmasa bile en azından ağrınızı azaltacak yöntemler bu şekilde. Pek çok bacak ağrısı damarlar ve kaslar kaynaklı olduğu için kan akışınızı düzenlemek çoğu zaman bacak ağrısına da iyi gelecektir. Yani sağlıklı damarlar, aslında bacak ağrısının da çözümü olabilir.
Bacak ağrısının belli başlı nedenleri ve bu nedenlere bağlı olarak evde uygularsanız size iyi gelecek yöntemler var ama bu da bir yere kadar işe yarar. Bacak ağrınız kronik hale geldiyse mutlaka uzman bir hekime muayene olmalısınız. Hekiminiz muayenenin yanı sıra röntgen, MR, tomografi, kan tahlili gibi farklı testler yaparak bacak ağrınızın nedenini ortaya çıkaracaktır.
Nasıl tedavi edileceği ise tamamen bacak ağrısının nedenine bağlır. Yırtık ya da kırık durumunda bazen cerrahi operasyon gerekebilir. Çoğu zaman iltihap giderici, kas gevşetici, ağrı kesici gibi ilaçlar yeterli gelir. Bazı durumlarda fizik tedavi almanız gerekebilir. Hatta bazen yalnızca biraz dinlenmek iyi gelecektir. Yani endişelenmeyin ama tedbiri de elden bırakmayın.
Bu listedeki kişiler, istisnalar olsa bile, genel olarak bacak ağrısı yaşama riski daha yüksek olan kişilerdir. Zaten anlaşıldığı kadarıyla doğal durumlar dışındakiler sağlıksız bir hayat yaşadıkları için bu tür bir risk altındalar. Basit bir akıl yürütme ile sağlıklı yaşayan kişilerde bacak ağrısının daha az ortaya çıkacağını söyleyebiliriz.
Spor kaynaklı olarak ortaya çıkan bacak ağrısı, farklı durumları saymazsak, genel olarak kas, kıkırdak ve eklem bölgelerinde yaşanan anlık bir aşırı kullanım sonucu oluşur. Çoğu zaman birkaç günde kendi kendine geçebilecek ağrılardır ama yine de özel yöntemler kullanarak ağrınızı en aza indirebilirsiniz.
Elbette bir yaralanma ya da bambaşka bir hastalık nedeniyle bacak ağrısı yaşamanız mümkün ancak birkaç defa tekrarladığımız gibi aslında bacak ağrısının temel nedeni sağlıksız bir vücut ve buna neden olan sağlıksız yaşam tarzıdır. Bunları değiştirerek asla bacak ağrısı çekmemeniz mümkün.
Uzun süre ayakta sabit kalmayın, uzun süre hareketsiz kalmayın, sebze ağırlıklı beslenin, düzenli egzersiz yapın, bol bol su için, sigarayı bırakın, alkol kullanımını sınırlandırın, gerekli tüm vitamin ve mineralleri aldığınızdan emin olun, stresinizi yönetin; bakın bakalım bir daha bacak ağrısı yaşıyor musunuz.
İşte bu durumlarda kendi kendinize bile uğraşmadan hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek muayene olmalısınız. Çünkü bazı durumlar gerçekten de acil müdahale gerektirebilir ve bunu siz değil, uzman bir hekim yapabilir. Endişeye kapılmamak ama yine de önlem almak son derece önemli.
Pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bacak ağrısı neden olur, nasıl geçer, neyin belirtisidir gibi merak edilen soruları yanıtladık. Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık konularında olduğu gibi bacak ağrısı hakkında da en doğru ve size özel bilgiyi uzman bir hekimden almanız gerektiğini unutmayın.
Yorumlar (0)