Nahrimed Haber

Powerbank mi Olduk Biz Şimdi: Parmak Uçlarımızdaki Terden Elektronik Cihazları Şarj Edecek Bir Teknoloji Geliştirdi

Teknoloji - 2 yıl önce 0 Yorum
Teknoloji Powerbank mi Olduk Biz Şimdi: Parmak Uçlarımızdaki Terden Elektronik Cihazları Şarj Edecek Bir Teknoloji Geliştirdi
Bilim insanları, güneş enerjisi veya herhangi bir hareket gerektiren ve bu sayede prize bağımlı olmayan şarj aletlerini bir adım öteye taşıyor. Üzerinde çalışılan yeni icat, parmak uçlarımızda biriken terden enerji üretecek. Dolayısıyla herhangi bir dış etkene bağımlı kalınmayacak.

Elektriğe ulaşma imkanımızın olmadığı yerlerde, kullandığımız elektronik cihazları şarj edebilmemizi sağlayan birçok ürün piyasada bulunuyor. Bunlar genelde, güneş enerjisiyle çalışan veya hareket gerektiren cihazlar olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan hangisi olursa olsun, bu cihazların bizleri elektrik olmasa da başka kaynaklara bağımlı kıldığı ortada.

Bu durumu ortadan kaldırmak için Kaliforniya Üniversitesinden araştırmacılar, bireyleri herhangi bir dış kaynağa bağımlı tutmayacak bir cihaz üzerinde çalışıyor. Yani bahsedilen bu cihaz, herhangi bir kolu çevirmenize veya güneş enerjisine ihtiyaç duymayacak. İşte detaylar:

Parmak uçlarınızda biriken terden enerji üretecek:

Cihaz

Cihaz, esnek şeritlerden oluşuyor. Bu şeritler parmağınızı sarıyor ve aşağı bastırdığınızda ya da terlemeye başladığınızda az miktarda enerji üretiyor. Araştırma görevlilerinden Lu Yin, cihazın boyutunun yaklaşık 1 santimetre kare olduğunu söylüyor. Esnek malzeme kullanıldığı için Yin, cihazın garip hissettirmesi veya ağır olması konusunda endişelenmeye gerek olmadığını belirtiyor.

Cihaz

Yin, herhangi bir egzersiz gerektirmiyor olması sebebiyle bu cihazın diğer terle çalışan cihazlardan ayrıldığını söylüyor. Terin kullanılması için neden parmak uçlarının kullanıldığını merak ediyorsanız Yin’in şu sözleri merakınızı giderecektir:

Vücudun diğer kısımlarında daha terli hissetmemizin nedeni, bu bölgelerin iyi havalandırılmaması. Oysa parmak uçları her zaman havaya maruz kalır, bu nedenle ter dışarı çıkarken buharlaşır. Yani, buharlaşmasına izin vermek yerine, bu teri toplamak için cihazımızı kullanıyoruz ve önemli miktarda enerji üretebiliyoruz.

Cihaz

Cihazın çalışma mantığına gelecek olursak parmak terini emen karbon köpüğünden yapılmış elektrotlar karşımıza çıkıyor. Bu elektrotlardaki enzimler, ter molekülleri ve oksijen arasında kimyasal bir reaksiyon oluşturarak elektrik üretiyor. Buna ek olarak elektrotların altında, basıldığında güç üreten küçük bir çip bulunuyor.

Araştırmada yer alan diğer görevliler de bu cihazın herhangi bir hareket gerektirmemesine vurgu yapıyor ve doğal olarak parmak uçlarında oluşan terden enerji elde edilmesinin altını çiziyor.


Yorumlar (0)

Yorum Yap