Daha önce bir bal peteğinin üzerinde gezinen yakın çekim arı fotoğraflarını, videolarını görmüş olmalısınız fakat birazdan göreceğiniz videoda bir arının ağzında propolis taşımasına ilk kez tanık olacaksınız.
Bir reklam film ekibi, bilinirliği çok düşük olan propolis maddesini arıların neden, nasıl yaptığını ve propolisin ne işe yaradığını insanlara göstermek amacıyla zorlu koşullarda muazzam görüntüler yakaladı.
Bir kovanı delerek özel bir boru kamerayı arıların dünyasına soktular ve arıların bal, propolis yapma süreci detaylı bir şekilde görüntülendi.
Film ekibine ilk etapta bir arı kovanının içine kamera sokmanın pek akıllıca olmadığı söylendi. Çünkü arılar kameranın objektifini balmumuyla kapatabilirdi veya kamerayı gördükleri an çalışmayı bırakıp kovanı terk edebilirdi.
Bunları arıcılar bir geri bildirim olarak söylediği için ekip stres altında bir çekim gerçekleştirdi. Neyse ki bahsedilen durumla karşılaşmadılar ve zor da olsa istedikleri görüntüleri alabildiler.
Biri camdandı, balmumu ihtimali gerçekleştiği takdirde camın dışından çekim yapılacaktı. Diğer kovan ise çeşitli yerlerden açılabiliyordu. Bir diğer kovan ise boru kameraların geçebileceği yerlerden delinmişti.
Bu gibi prodüksiyon önlemleri alınmasına rağmen arıların ne yapacağı kestirilemediği için tam anlamıyla bir önlem alındığı söylenemez, oldukça deneysel bir iş çıkarıldı.
Bir arı çiftliğine gittiklerinde evdeki hesap çarşıya uymadı. Aslında çok da şaşırtıcı olmayan bir şekilde pek çok kez arı sokmalarına maruz kaldılar. Onları şaşırtan durum ise, kovanları açıp içlerini çektikleri esnada arıların yağmacılık yapmaya başlamaları oldu.
Çünkü kovanlar açıldığı için ballar açığa çıkmıştı ve bunu fark eden arılar komşu kovanların ballarını yağmalamaya başlamıştı. Yağma başlayınca arıcılar bütün kovanları kapatmak zorunda kaldılar.
Bu alanlara 50 kişilik bir çekim ekibinin minibüslerle transferi oldukça zor şartlar altında oldu. Araçların geçemediği yerde dozerle yol açmak zorunda kaldılar, bu kez de çamura saplanma riski yaşadılar.
Bir diğer risk ise ayılardı. Çekim yaptıkları yerin 50 metre yakınında ayı ayak izleriyle karşılaştılar. Balın çektiği ayılar zaman zaman etrafta gezinebiliyordu. Üstelik gece çekimleri de yapıldığı için onlara rastlama ihtimali çok yüksekti fakat şansları yaver gitti.
Dedesi ve babası gibi o da hayatını arılara ve arıcılığa adadı. Şimdi arıcılığa dair bildiklerini çocuklarına aktarıyor. Salih Kenan Önder propolisin neden değerli olduğunu ve arıların sırrı propolisin nasıl üretildiğini detaylarıyla anlatıyor.
Arıcılığı bir gönül işi olarak gören Aziz Eker, baba mesleği olan arıcılığı 20 yıldan uzun bir süredir devam ettiriyor.
Arıların içinde geçen 17 yılın her anını arılarını düşünerek geçiren Ayşe Hanım; arıları dinledi, onları izledi. Ona göre arıların sırrı propoliste saklı.
Videoların kurguları yaklaşık 12 gün sürdü. Toplam 33 saatlik bir çekim, rafine edilerek 9 dakikaya kadar düşürüldü.
Bu muazzam emeğin bir sonucu olarak Ayşe, Aziz, Salih ile kızı Berrak’ın hikâyeleri ortaya çıktı. Tabii sadece onların değil arılarınn hikâyesi de ilk kez bu kadar yakından görüntülendi ve arıların gizeminin perdesi aralandı.
Yorumlar (0)