Özellikle, teknolojinin hızla ilerlediği ve ekran kullanımının yaygınlaştığı bu dönemde, mavi ışığın sadece gözlerimize değil; cildimize de zarar verebileceği konusundaki endişeler giderek büyüyor.
Siz de gün içinde saatlerinizi bilgisayara veriyor, elinizden telefon düşürmüyorsanız bu içeriği dikkatli okumanızda fayda var!
Mavi ışık, görünür spektrumdaki en yüksek enerjili ışık olarak biliniyor ve genellikle 380 ila 500 nanometre arasındaki dalga boylarına sahiptir. Diğer görünür ışık türlerinden daha yüksek enerjili olan mavi ışık, dizüstü bilgisayarlar, telefonlar ve televizyonlar gibi ekranlardan yayılıyor.
New York City’deki Schweiger Dermatology Group’tan Dr. Michele Farber, mavi ışığın bu yüksek enerjili yapısının ciltte derinlere nüfuz edebilme yeteneği sağladığını belirtiyor.
Reaktif oksijen türleri (ROS) adı verilen dengesiz moleküller, mavi ışığa maruz kalmanın bir sonucu olarak oluşabiliyor. Bu moleküller, cilt hücrelerine zarar verirken kolajen ile elastinin parçalanmasına neden olarak daha hızlı yaşlanmaya yol açabiliyor. Ayrıca, mavi ışığın ciltte kalıcı pigment değişikliklerine neden olabileceğini de unutmamak gerek.
Uzmanlar, mavi ışığa maruz kalmanın zararlı etkilerinin açıkça görüldüğünü ve cildimizi mavi ışıktan korumakta fayda olduğunu söylüyor. Mavi ışığın cildimizde oksidatif strese yol açarak iltihaplanma ve kollajen kaybına neden olabileceğini belirten dermatolog Dr. Marie Hayag ise, bu ışığın melanositlerin aktivitesini bozarak düzensiz ve aşırı pigmentasyona yol açabileceğini vurguluyor.
Ayrıca, mavi ışığın cilt yaşlanması ve cildin dış tabakasını zayıflatarak cildin günlük streslerden kurtulmasını geciktirebileceği düşünülüyor.
,
Uyku eksikliği, ciltte donukluk, şişlik, kızarıklık ve koyu göz altı halkaları gibi sorunlara yol açan mavi ışık, ciltte bıraktığı etkiler kadar uyku kalitemizi de etkiliyor. Bu durumda mavi ışıkla çok haşır neşir olmamaya dikkat etmek, en sağlıklı sonucu verebilir. Ancak işiniz bilgisayar, telefon üzerindeyse ne yapmalısınız?
İşte o durumda da almanız gereken bazı önlemler var:
Ekranlarınızda mavi ışık filtreleri veya ekran koruyucular kullanmak, mavi ışığın miktarını azaltabilir. Mavi ışık engelleyici gözlükler de özellikle uzun süre ekran kullanımı sırasında gözlerinizi koruyabilir. Bunların yanında cilde de iyi bakmak gerek. Antioksidan içeren cilt bakım ürünleri, reaktif oksijen türlerinin zararlı etkilerini azaltabilir. C vitamini ve E vitamini içeren ürünler bu konuda size yardımcı olacaktır.
Tabii bu önlemlerin yine en sağlıklısı mavi ekran önünde geçirilen süreyi imkânınız varsa minimuma indirmek olacaktır. Olası bir yan etki ya da sağlıksal durumda bir uzmana danışmayı unutmayın.
Yorumlar (0)