Günümüz akıllı telefon piyasasında Samsung Galaxy Note serisi gibi ikonik olan çok az seri var. Samsung’un Galaxy Note serisi, mazisi bulunan ve günümüzde hâlâ önde gelen bir seri. Her zaman Galaxy S paralel bir şekilde, amiral gemisi modeli olarak piyasaya sürülen Samsung Galaxy Note’ların en çok öne çıktığı kısım da akıllı kalemi olan ‘S Pen’.
Samsung’un geçtiğimiz aylarda Galaxy Note 20 ve Note 20 Ultra’yı piyasaya sürmesiyle birlikte serinin geçmişten bugüne nasıl bir evrim geçirdiğini inceledik. Android piyasasının büyük ekranlı telefonlarla dolmasında önemli bir rol oynayan ilk Samsung Galaxy Note ile başlayarak, sorunlarla dolu ve büyük bir başarısızlık olan Samsung Galaxy Note 7’ye kadar bütün Note serisi telefonlara gelin beraber göz atalım.
2011 yılı, akıllı telefon endüstrisi için bir dönüm noktasıydı. Nokia, Symbian işletim sisteminden Windows Phone’a geçmişti, Android’in Froyo sürümü daha yepyeniydi. Daha sonrasında 5,3 inçlik ekranıyla Samsung Galaxy Note piyasaya sürüldü ve herkesin gözünde boyutu nedeniyle bir kuşku oluşturdu.
10 milyon birim satan akıllı telefon, kullanıcıların ‘akıllı telefonda büyük ekran olmaz’ algısını kırmayı başardı. O zamanın en iyi donanımını kullanan Samsung Galaxy Note, dünyaya bir de akıllı kalemini tanıtmıştı. Şimdilerde ‘S Pen’ ismine sahip bu fonksiyonlu kalem ile telefon, aslında daha çok iş insanlarını hedeflemişti.
Orijinal Samsung Galaxy Note’un piyasada akıllı kalemli bir akıllı telefona ihtiyaç duyduğunu kanıtlamasıyla serinin 2. telefonu da çok daha gelişmiş özelliklerle piyasaya sunuldu. Geliştirmeler, kullanıcıların gerçekten hoşuna gitmiş olacak ki cihaz çıkışının ilk 2 ayında 3 milyon birim satmayı başardı.
İlkine nazaran daha yumuşak köşelere sahip telefon, aynı zamanda daha inceydi de. Telefonun ekran çentiklerinin de küçültülmesiyle ekran boyutu 5,5 inçe yükseldi. S Pen’in gecikme süresi daha da düşürüldü ve hassasiyeti arttırıldı.
Samsung Galaxy Note 3 ile birlikte şirket, tasarımı iş insanlarına daha uygun bir hâle getirdi. 5,7 inç’lik dev ekranıyla ve daha da gelişmiş donanımıyla kullanıcıları bir kez daha şaşırtmayı başaran Samsung Galaxy Note 3, Gorilla Glass 3 ekran, 4K video kaydı ve birçok mikro sensöre sahipti.
Çıkışının ardından ilk 2 ayda tam 10 milyon birim satmayı başaran Note 3, 2013 yılının en çok satan akıllı telefonu konumuna ulaşmıştı. S Pen ise Air Command menüsüyle işlevi arttırılmış bir iş almıştı ve bir bilgisayar faresinin sağ tıkı işlevini görüyordu. Bu özellikler günümüz akıllı telefonları arasında pek bir şey ifade etmese de o yıllar için bu telefon bir amiral gemisiydi.
Teknik özellikleri:
2014 yılıyla birlikte Samsung Galaxy Note serisi gerek büyük ekranı gerekse S Pen’iyle ikonlaşmaya başlamıştı. Plastik arka panele geri dönüş yapan Samsung, Note 4’te daha zarif ve asil bir görünüm için ön panelini suni metalden alüminyuma geçti. Ayrıca Note 4 ile birlikte telefonun Home tuşuna da bir parmak izi okuyucusu eklendi. Note 4 daha çok kalp atışı takibi özelliğiyle insan sağlığına yönelik büyük bir adım atmıştı.
Samsung’un fazla bir geliştirme yapmadan, hatta bazı donanımını daha düşüğe çekerek piyasaya çıkardığı ilk Note serisi telefonu olan Note Edge, kavisli bir ekrana sahipti. Bu şimdilerde büyük bir olay olmasa bile Samsung Galaxy Note Edge’in ilk kavisli ekranlı akıllı telefonu olduğunu göz önüne alınca büyük bir olay.
Samsung Galaxy Note 5 ile birlikte işlemci daha hızlı bir hâl almıştı, RAM arttırılmıştı ve kameralar geliştirilmişti ancak asıl olay telefonun tasarımındaydı. İlk defa cam arka panelle piyasaya sürülen bir Note serisi telefonu olan Note 5, oldukça asil görünen bir telefondu. Telefonun tasarımı tamamen cam ve metalden oluşuyordu.
Telefonun sökülebilir bir bataryası yoktu ve bu Note serisi için bir ilkti. Bu telefonda ayrıca bir microSD kart haznesi de bulunmuyordu. Bu birkaç ufak tefek sorunu göz ardı eden kullanıcılar telefonun satış rekorları kırmasını sağladılar.
Samsung, 6 sayısını atladı ve mimli telefon Galaxy Note 7’yi piyasaya sürdü. Telefon, Note serisinde ilk defa USB Type-C girişe sahip olan telefon olma unvanını taşıyordu. Telefonun mimli olmasının sebebi ise bazı kullanıcıların geribildirimleri cihazın çok fazla ısındığı ve hatta patladığı yönünde olmasıydı. Samsung her ne kadar cihazları geri toplatıp yenisini gönderse bu patlama sorunu devam etti.
Küllerinden yeniden doğan bir Anka Kuşu gibi Note 7, yenilenmiş biçimiyle Samsung tarafından tekrar piyasaya sürüldü. Bu sefer cihazın bataryası küçülmüştü ve bu sayede daha stabil bir hâl almıştı. Bu yenilenen cihaz ayrıca Samsung’un sanal asistanı Bixby’i içeren ilk Note cihazıydı.
Samsung Galaxy Note 7 fiyaskosunun ardından şirketin kendini yeniden kanıtlaması gerekiyordu. Samsung bu sefer hamlesini güvenli bir şekilde yaptı ve telefonları direkt olarak küçük batarya ile donattı. Note 7’den aldığı dersler ve Note 8’e yaptığı geliştirmelerle Samsung, telefonun çıkış haftasında 270.000 birim satmayı başardı.
Ayrıca Note 8 ile birlikte Dex özelliği de Note serisine gelmiş oldu. Dex ile birlikte telefonu bir monitöre bağladığınızda, klavye ve fare ile bir bilgisayar olarak kullanabiliyorsunuz. Note 8 ayrıca serideki biri 12 MP’lik ana, diğeri de 12 MP’lik telefoto lensi olmak üzere iki lens içeren ilk telefondu.
Samsung Galaxy Note 9, ailenin neredeyse hiçbir yeni özelliği olmadan piyasaya sürülen bir üyesi konumunda. Yeni inovatif özelliklere sahip olmasa da Galaxy Note 9, seride 8 GB RAM ve 512 GB dahili depolama kapasitesi sunan ilk akıllı telefondu. Telefona ayrıca daha iyi bir oyun performansı için karbon boruyla soğutma sistemi eklendi.
En büyük geliştirmeler ise telefon yerine S Pen’e geldi. Arttırılmış Bluetooth kapasitesi ve dâhili batarya ile kalem artık sunumlarda da kullanabileceğiniz akıllı bir kalem haline geldi. Buna rağmen yeniliklerde frene basılması satışlara da yansıdı. Galaxy Note 9 sadece 9,6 milyon birim satabildi ki bu Note 8’den daha az.
Telefonların gitgide büyümesiyle birlikte Samsung için karar verme vaktiydi. Galaxy Note 10’da bu bağlamda iki farklı boyutta iki farklı model olarak piyasaya sürüldü. Bu da Samsung’un farklı segmentteki telefonlarıyla farklı kitlelere de hitap edebilmesini sağladı.
Samsung Galaxy Note 10 ve Note 10+ modellerinin arasında hem ekran boyutu hem de batarya kapasitesi konusunda farklılıklar bulunuyor. İki modelin de işlemcileri ve kamera sistemleri aynıydı. Her yıl olduğu gibi Note 10’la birlikte de S Pen geliştirildi ve artık telefonu tamamen uzaktan kontrol edebileceğiniz bir noktaya getirildi.
Her ne kadar Samsung Galaxy Note 20 Ultra 120 Hz ekran, gelişmiş ön panel gibi birçok yeniliğe sahip olsa da standart Note 20 modeli birçok yönden performansı düşürülmüş bir model olarak geldi. Standart modelin sadece 60 Hz’lik bir ekran yenileme hızı bulunuyor ve kamera sistemi de 12 MP ana, 64 MP telefoto sensörü ve 12 MP ultra geniş açılı 3 lensten oluşuyor.
Böylelikle Samsung Galaxy Note ailesindeki tüm modelleri anlattığımız içeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Düşüncelerinizi ve önerilerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında belirtmeyi lütfen unutmayın. Ayrıca resmi Telegram kanalımıza buradan abone olabilirsiniz
Yorumlar (0)