Bunun çeşitli cevapları var, tıpkı cihazlar arasındaki fark gibi de düşünebilirsiniz.
Çamaşır makinesi resetlemezken neden bir diğeri hayata sıfırdan başlıyor? Hadi gelin sebeplerine bakalım.
Elektronik cihazların çoğunda iki temel hafıza türü kullanılıyor. Biri RAM gibi geçici, kimi de ROM gibi kalıcı hafıza. RAM, cihazın çalışması sırasında verileri tutsa da elektrik kesildiğinde bu bilgiler kaybolur. Bu yüzden cihaz sıfırdan başlar.
Örneğin, televizyonunuzda izlediğiniz kanal bilgisi RAM’de tutuluyorsa, elektrik kesildiğinde bu bilgi kaybolabilir ve cihaz fabrika ayarlarına dönebilir.
Kalıcı hafıza ise daha dirençli. Flash bellek ya da EEPROM gibi teknolojiler, elektrik kesintilerinde bile bilgiyi saklayabiliyor. Bilgisayarınızın BIOS ayarları veya çamaşır makinesinin programlama hafızası da bu tür belleklere dayanıyor.
Bileşenlerin maliyeti normalden daha fazla olduğu için de her cihazda kullanılmıyor. Tabii bu sorunu, eskiler daha iyi bilir. Artık teknoloji de bu konuda epey gelişti.
Bunun sebebi de içinde bulunan kondansatörler. Elektrik enerjisini geçici olarak depoluyorlar ve kesinti sorasında bu enerjiyi devreye sokarak kritik bilgilerin kaydedilmesini sağlıyorlar. Ancak bu süre saniyelerle sınırlı.
Akıllı telefonlar veya bilgisayarlarda ise bu tür bir enerji yönetimi sistemi daha gelişmiş seviyede.
Daha pahalı cihazlar genellikle enerji kesintisine karşı daha dirençli tasarlanıyor. Örneğin, akıllı telefonlar enerji kesildiğinde verilerini kaybetmez çünkü tüm kritik bilgiler kalıcı bellekte saklanır. Ancak düşük maliyetli elektronik cihazlarda bu tip bir koruma sistemi bulunmayabilir.
Masaüstü bilgisayarlarda tarih ve saat ayarlarının kaybolmamasını sağlayan CMOS pili ise cihazın temel bilgilerini saklıyor ve böylece elektrik kesintisinde cihaz ayarları korunuyor.
Elektronik dünyasında her geçen gün daha yenilikçi çözümler üretiliyor. Belki kısa bir süre sonra en basit sorunlar bile ortadan kalkarak elektrik kesintisini sorunsuz hâle getirebilir.
Yorumlar (0)