Kripto altyapı şirketi Jito Labs’in analizine göre Solana’daki geliştiriciler, ağın tıkanmasına sebep olabilecek spam işlemlerini engelleme çabalarına rağmen ağ alanının önemli kısmı hâlâ başarısız işlemler için kullanılıyor.
Jito, Solana’da yaklaşık iki buçuk güne denk gelen yakın tarihli bir zaman diliminde, arbitraj işlemlerinin toplam işlem alanının yüzde 60’ını kullandığını öne sürüyor. Bu işlemler, botların rekabetçi işlemlerde düşük kazançlar elde etme girişimleriydi ve bu girişimlerin yüzde 98’i başarısız oldu.
Jito Foundation tarafından yayımlanan bir blog yazısında sonucun, ağ alanının boşa harcanması ve sermayenin başarısız işlemlerle sebepsiz yere eritilmesi olduğu ifade ediliyor. Yazıda Solana ayrıca altyapısının gönderilen işlemleri değerlendirme yöntemi (ilk sıradakine öncelik ver) nedeniyle de suçlanıyor. Bu durum arbitraj botlarını, kazanma ümidiyle birçok kopya işlem göndermeleri için teşvik ediyor.
Solana’nın arka yüzünde başta öncelikli ücretlerin ve yerel ücret piyasalarının sunulması olmak üzere yapılan son değişiklikler, spam ekonomisini zayıflattı. Ancak validatör hizmet sağlayıcısı Chorus One tarafından yapılan analize göre MEV (maksimum çıkarılabilir değer) fırsatları var oldukça spam işlemleri de devam edecek.
MEV, tacirlerin belirli bir blokzincir ağından olabildiğince çok kripto parayı çıkarabilecekleri yöntemleri ifade ediyor. Yatırımcılar bunu, bilindik şekliyle, yaklaşan işlemleri önceden görerek ve bu bilgileri kârlı işlemlerde kullanarak yapıyor.
İki popüler stratejiden biri arbitraj işlemleri kazanmak, diğeri ise tasfiye talimatlarını yerine getirmek. MEV’in pek rağbet görmediği Ethereum’da, ağın daha yavaş mimarisi ve ücretlerin önemi, spam işlemleriyle Solana’ya göre çok daha fazla mücadele edilmesini sağlıyor.
Buffalu lakaplı Jito Labs CEO’su, Jito Foundation’ın Solana ağında MEV’i optimize etmek amacıyla özel bir istemci oluşturmak için çalışmalarını sürdürdüğünü, Jito Labs’in de bu çalışmaya katkı sunduğunu kaydetti.
Bu makale ilk olarak CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır.
Yorumlar (0)