Bitcoin’in Pazartesi günkü düşüşü, varlığın son altı haftadaki hareketiyle oldukça zıt durumda. Son 24 saat içerisinde yüzde 2,03 düşüş yaşayan BTC, bu yazı yazılırken 27.900’den işlem görüyor.
Bu düşüşlerden önce Mart ayının ortalarında gerçekleşen fiyat dalgalanmaları, nispeten daha istikrarlı seyretmişti.
20 Mart’ta 28.270 dolarda el değiştirmesinden bu yana Bitcoin, yalnızca yüzde 0,002 civarında hareket etmiş gözüküyor.
BTC’nin haftalık Göreli Büyüklük Endeksi (RSI), aynı dönemde yüzde 8 oranında azaldı ve bu gelişme, yatırımcıların tahminlerde bulunmalarına yol açtı. Birincisi, momentumun fiyatlardan uzaklaşması yani fiyatlarda düşüş olacağı yorumuydu.
Diğer bir yorum ise BTC’nin, fiyatlar yükselse bile düşeceği yönündeydi.
Hangi tahminin gerçekleşeceği ise portföy büyüklüğü, maliyetler ve risk yönetimi dahil birçok faktöre bağlı.
BTC’nin Mart ayından bu yana nispeten düşük haftalık işlem hacmi göz önünde bulundurulduğunda, belirtilen fiyat-momentum tahmininin arkasında olumsuz bir düşünce yok gibi görünüyor. Aksine, son zamanlarda durulan kripto piyasasına gayet uyuyor.
10 Nisan haftasında yüzde 7’lik artış yaşanırken 17 Nisan haftası yüzde 9’luk bir düşüşle dengenin tekrar sağlanması, birçok yatırımcıda neler olacağına dair heyecan uyandırdı. Bitcoin’in 11 Nisan’da 30 bin doların üzerine çıkması, varlığı önemli bir psikolojik engelle karşı karşıya bıraktı. Ancak yeni katalizörlerin yetersiz olmasıyla BTC geri çekildi.
Katalizör eksikliği, düşüş yaşanmasına sebep oldu.
Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) kriptoya karşı tutumu ile ilgili endişelerin dışında, katalizör eksikliği de büyük bir engel yaratıyor.
İnanılanın aksine BTC’de eksik olan şey volatilite. Bitcoin’in Average True Range (ATR) değeri, bu dönemde yüzde 75 artmış olsa da bugüne kadar yüzde 65 düşmüş görünüyor.
Sonuç olarak Bitcoin’deki trading suları, son 24 saatte dalgalı olsa da geçtiğimiz iki ay göz önüne alındığında oldukça sakin seyrediyor.
Bu makale ilk olarak CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır.
Yorumlar (0)