Yüz yıldan uzun bir süredir hayatımızın içerisinde olan ve seyahat etmenin en kolay yolu olarak bilinen uçaklar, kelimenin tam anlamıyla teknoloji harikası ulaşım araçları olarak bilinirler. Biz sıradan yolcular olarak yalnızca birkaç saatimizi uçak içerisinde geçiriyor olsak da bu devasa ulaşım araçlarının arkasında devasa mühendislik teknolojileri vardır.
Mühendisliği bir kenara bırakacak olursak; uçakların bazı dikkat çekici özellikleri vardır. Örneğin aydınlatmaları. Eğer başınızı havaya kaldırır ve bir uçak görürseniz, uçağın ışıklarının yanıp yanıp söndüğünü görürsünüz. Peki neden böyle bir şeyin olduğunu hiç düşündünüz mü? Karayollarında kullanılan arabalarda sabit olarak yanan aydınlatmalar varken uçaklarda neden farklı bir durum söz konusu? Gelin hep birlikte bu meseleye yakından bakalım.
Piyasada farklı markalarda yolcu uçakları vardır. Ancak bu uçakların tümünde ortak olarak bulunan bazı ışıklar bulunmaktadır. Bunun nedeni tıpkı otomobillerde olduğu gibi belirlenen standartları sağlamış olmaktır. Buna göre; standart bir yolcu uçağında şu ışıkların yer aldığını söyleyebiliriz:
İçeriğimizin bu noktasına kadar, uçaklardaki ışıkların ne anlama geldiklerini anlamış olduk. Şimdi de bu ışıklardan bazılarının neden yanıp söndüğüne yakından bakalım.
Uçaklardaki ışıkların yanıp sönmesinin nedeni aslında çok basittir: Dikkat çekmek. Yanıp sönen ışıklar, gökyüzüne bakan insanların da diğer pilotların da dikkatini daha fazla çeker. Gelin hep birlikte bu işin bilimsel boyutuna da bir bakalım.
Bilim insanları, bugüne dek insan gözü ile ilgili tonla araştırma yaptılar. Yapılan araştırmalar, insan gözünün her ışığa aynı tepkiyi vermediğini ortaya koydu. Örneğin sabit olarak yanan çok parlak bir ışıktansa yanıp sönen daha az parlak ışık, beyin tarafından daha dikkat çekici bulundu. Hatta gözümüzün maksimum tepki verdiği frekans, 4-8 Hz aralığıdır.
NASA’nın renk ve ışığın kullanımıyla ilgili kurduğu araştırma laboratuvarı "Color Usage Research Lab", üst paragrafta anlattığımız durumu deneyimlemenizi sağlayan bir internet sitesine sahip. Bu internet sitesinde, farklı Hz değerlerine sahip olan yanıp sönen ışıkların beyin tarafından nasıl algılandığı örneklerle anlatılıyor. Burada bulunan bağlantıyı kullanarak o siteye ulaşabilir ve testi kendiniz de yapabilirsiniz. Böylelikle bir uçağın ışıklanrının yanmasının ne anlama geldiğini çok daha iyi bir şekilde anlayabilirsiniz.
Not: Yanıp sönen ışıklar, bazı epilepsi hastalarında krize neden olabilir. Webtekno olarak NASA’nın internet sitesine yönlendirme yapmamızın nedeni de tam olarak bu. Eğer epilepsi hastasısıysanız ve ışığa karşı hassasiyetiniz varsa siteye girmemenizi tavsiye ederiz.
Yorumlar (0)