Nahrimed Haber

Venezuela, Ekim ayında dijital bolivarı piyasaya sürüyor

Kripto Para Venezuela, Ekim ayında dijital bolivarı piyasaya sürüyor
Venezuela hükûmeti, enflasyonu iyileştirmeye ve parasal egemenliği inşa etmeye çalışırken, aynı anda da resmi para birimini birden fazla şekilde yeni bir...

Venezuela, Ekim ayında dijital bolivarı piyasaya sürüyor © Reuters. Venezuela, Ekim Ayında ‘Dijital Bolivar’ı Başlatıyor!

Venezuela hükûmeti, enflasyonu iyileştirmeye ve parasal egemenliği inşa etmeye çalışırken, aynı anda da resmi para birimini birden fazla şekilde yeni bir görünüme kavuşturmaya çalışıyor.

Venezuela Merkez Bankası, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşım ile dijital bolivar olarak adlandırılan yeni girişimin, 1 Ekim tarihinde yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Dijital bolivar, bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olarak piyasaya sürülecek. Bilindiği üzere CBDC, Bitcoin gibi merkezsiz kripto para varlıklarının aksine, bir ülkenin merkez bankası tarafından çıkarılan geleneksel itibari para biriminin dijital bir temsilidir.

Ekonomi canlandırılmaya çalışılıyor

Hareket, son 15 yıldaki ekonomik mücadelenin son örneği olarak karşımıza çıkıyor. Hatırlanacağı üzere vefat eden eski Başkan Hugo Chavez, 2007 yılında paradan üç sıfır atmıştı. Ardından yeni başkan Nicolás Maduro, 2018’de paradan beş sıfırı atmak için bir fırsat olarak ülkenin kendi kripto para birimi Petro’nun yaratılmasına öncülük etmişti. Şimdi ise bu girişim yerini dijital bolivara bırakıyor.

Merkez Bankası tarafından açıklanan bu yeni girişimin piyasada nasıl etki göstereceği merak konusu olurken, uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar bu durumun çok da etkili olmayacağı yönünde.

Venezuela son dönemde yürüttüğü para politikası ile hiperenflasyon döngüsünden çıkmayı amaçlıyor ve yeni CBDC’nin tanıtılmasının bu misyonun güçlendirilmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Ülkenin finansal sistemi ABD öncülüğündeki ekonomik yaptırımların ağırlığı altında çökerken, Şubat 2018’de piyasaya sürülen Petro‘nun da amacı buydu.

Bu makale ilk olarak Muhabbit’te yayımlanmıştır

Yorumlar (0)

Yorum Yap