Örneğin günlerdir bizi ekranlara bağlayan Filenin Sultanları oyuncularından Melissa Vargas 194 cm, Ebrar Karakurt 196 cm, Zehra Güneş ise 197 cm uzunluğa sahip.
Peki bu sporcuların boyları yaşıtlarına kıyasla en başından beri hep uzun muydu, yoksa voleybol oynamaya başladıktan sonra mı uzamaya başladı? Şimdi yıllardır kafamızı karıştıran bu soruların cevaplarına bakalım.
Bir kişinin boy değişiminin %60 ila %80’i genetiğe, %20 ila %40’ı ise genellikle çeşitli çevresel faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Voleybol ve basketbol oynamak da elbette bu çevresel faktörler arasındadır. Bir diğer yandan Zehra Güneş’in annesi ve babasının da oldukça uzun boylu olması, bu genetik faktörü kanıtlar niteliktedir.
Bazı uzmanlara göre voleybol ve basketbol oynamanın boy uzunluğuna katkı sağlamasıyla herhangi bir ilgisi yoktur. Fakat bu sporlar kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte, dikey sıçramanın yüksekliğini artırabilir.
Ayrıca bu sporlar kas gücünü ve dayanıklılığını geliştirirken, sporcunun daha iyi sıçramalar yapabilmesine ve sahada daha hızlı hareket etmesine olanak tanır. Yani voleybol ve basketbol oynamak daha başarılı bir oyuncu olmaya yardımcı olabilir.
Sporcuların gerçekleştirdiği sürekli atlama eylemleri beyne sinyaller gönderir ve bu sinyaller de büyüme hormonunu harekete geçirir. Ayrıca omurga ve bacaklara yüklenilmesi, boy artışından sorumlu olan büyüme patlarını uyarır.
Yine onların bu hamleleri organizmalarındaki hücrelerinin kan akışını arttırır, kanlarındaki oksijen seviyelerinin artış göstermesini sağlar ve büyüme plaklarıyla birlikte hipofiz bezlerini uyarır.
Yani sporcunun zıplama hareketi, vücuttaki büyüme için gerekli olan kemik dokularının daha fazla üretilmesine yardımcı olur. Tüm bu araştırma sonuçları bir araya getirildiğinde de voleybol ve basketbol oynamanın, boyu uzatma noktasında etkili olduğu söylenebilir.
Yorumlar (0)