Nahrimed Haber

Wi-Fi Sinyalleri Duvarlardan Geçmede Zorlanırken Daha Düşük Enerjide Çalışan Bluetooth Nasıl Bu Konuda Daha Başarılı Olabiliyor?

Donanım - 3 gün önce 0 Yorum
Donanım Wi-Fi Sinyalleri Duvarlardan Geçmede Zorlanırken Daha Düşük Enerjide Çalışan Bluetooth Nasıl Bu Konuda Daha Başarılı Olabiliyor?
Wi-Fi hayatımızın bir parçasıyken Bluetooth olmadan da bir yaşam düşünemeyiz. Akıllı saatlerimizden hoparlöre kadar birçok elektronik eşyamız, Bluetooth sayesinde bize hizmet veriyor. Peki Wi-Fi sinyalleri ile Bluetooth arasında nasıl bir fark var?

Wi-Fi sinyalleri bazen duvarlarla savaşıp pes ederken bizi de zor durumda bırakabiliyor ancak çoğu durumda Bluetooth bu konuda başarısını kanıtlıyor ve duvar falan dinlemiyor.

Aralarındaki bu farkları anladıktan sonra hem Bluetooth hem de Wi-Fi ile çalışan cihazlarınızla aranızdaki ilişkiyi daha da güçlendireceksiniz.

Frekanslarla gelen bağlantı ve aradaki sorunlar.

wifi bluetooth

İkisi de radyo dalgalarını kullanıyor ama frekans aralıkları farklı. Wi-Fi genellikle 2.4 GHz ve 5 GHz bantlarında çalışıyor ve yüksek frekanslar ile daha fazla veri taşınıyor.

Ama tabii ki bunun da bir bedeli var. Bu dalgalar, kısa mesafelerde güçlü olsalar da fiziksel engeller karşısında zayıflıyorlar. Duvarlar, özellikle beton ya da metal gibi yoğun malzemeler Wi-Fi sinyallerini sönümlendiriyor. Bunun yanı sıra Wi-Fi sinyalleri mikrodalga fırın gibi birçok faktörden de etkilendiği için düşebiliyor.

Bluetooth ise yine 2.4 GHz bandını kullanmasına rağmen daha düşük enerjiyle çalışıyor. Sinyal gücü mesafeyle sınırlı ve yayılma şekli de Wi-Fi’den farklı. Düşük enerjili olması aslında onun duvarlardan geçiş sırasında daha az bozulmasının sebebi.

Üstelik Bluetooth, frekans atlama teknolojiyle çalışıyor ve sinyal, saniyede yüzlerce kez farklı frekanslara geçerek veri kaybını minimuma indiriyor. Bu da onu Wi-Fi’ye göre daha "engel dostu" yapıyor.

Kullanım alanları onun başarısını etkiliyor.

wifi bluetooth

Bluetooth’u genellikle kısa mesafeli cihazlar arasında veri paylaşımı için kullanıyoruz. Kulaklık, klavye, fare gibi cihazlarla arası iyi çünkü kısa mesafe ile yüksek performans sunuyor.

Wi-Fi ise geniş alanlarda, yüksek hızlı internet erişimi sağlamak için geliştirilmiş ve büyük yapılar içinde sinyal genişletici ağlarla desteklenmesi gerekebiliyor.

Küçük adımlar atarak ilerlemek onu daha güçlü yapsa da tabii ki bazen engellerle karşılaşması kaçınılmaz.

bluetooth

Bluetooth’un önünde hiç mi engel yok, tabii ki var. Duvarın malzemesi Bluetooth sinyali için de önemli. Özellikle alçıpan, cam veya ahşap gibi malzemeler için Bluetooth dostu diyebiliriz.

Ayrıca kendisinin başarısını cihazın özellikleri de etkiliyor. Güçlü bir cihazınız varsa duvarlardan geçme olasılığı daha yüksek sinyaller üretiyor ve duvarları umursamıyor ancak bazen de güçlü bir sinyal olsa bile engellerden kaçarken kalitenin düşebileceğini de unutmamak gerek.

Hava durumunun da Bluetooth üzerinde etkisi var.

Bluetooth ve suyun arası pek iyi değil çünkü su molekülleri sinyali emiyor ve performansı sınırlıyor. Yani havada nem ve yağmur fazla ise de bağlantı zayıflayabiliyor. Ancak kuru ve güneşli bir günde Bluetooth’u kullandığınızda aradaki farkı görebilirsiniz.

Ne olursa olsun ikisine de teşekkür ederiz çünkü onlar teknolojik dünyamınız farklı ihtiyaçlarına cevap veren iki kahraman. Duvarlar Wi-Fi için düşman gibi görünse de doğru ekipmanlarla bunu da aşmak mümkün.

Bunları da inceleyebilirsiniz:

 

Yorumlar (0)

Yorum Yap