Uzayda yaşam arayışı devam ediyor. Bu araştırmalarda genellikle oksijene ihtiyaç duyan, karbon bazlı yaşam formları aranıyor. Öte yandan bazı araştırmacılar, silikon bazlı ya da oksijene ihtiyaç duymayan türlerin de var olabileceğini iddia ediyorlardı. Bu iddialarını destekleyecek, oksijene ihtiyacı olmayan bir canlı türü keşfedildi.
Bilim insanlarının keşfettiği denizanası benzeri yapıya sahip bir parazit, mitokondriyal genoma sahip değil. Bu da bulunan parazitin, mitokondrisi olmayan ilk çok hücreli yapı olarak tarihe geçmesini sağladı. Her hücrede çok sayıda bulunan mitokondriler, oksijenden enerji üretiminde rol alıyor. Mitokondri olmaması ise bu canlının oksijene ihtiyacı olmadığını belirtti.
Bu keşif sadece dünyadaki yaşama dair anlayışımızı değiştirmekle kalmayıp dünya dışı yaşamı bulma çalışmalarında önemli bir destek sunuyor. Dünya üzerindeki yaşam, bundan 1,45 milyar yıl önce oksijenli solunum yapacak şekilde evrimleşti. Kırmızı kan hücreleri dışındaki tüm hücrelerimizin tamamında mitokondri bulunuyor. Bazı canlılar ise oksijensiz solunum yapabiliyorlar ancak bu canlılar tek hücreliler.
Tel Aviv Üniversitesinden Dayana Yahalomi ve ekibinin incelediği Henneguya salminicola adlı yapı, hücre içinde oksijensiz olarak yaşayabiliyor. Yapılan DNA analizlerinde bu yapıların sadece mitokondrilerini kaybetmediklerini, tüm ilgili yapı ve genleri de kaybettiğini ortaya koydu. Bu keşifle birlikte bu parazitle mücadelede yeni yöntemler geliştirilebilecek.
Araştırma PNAS’da yayımlandı.
Yorumlar (0)